Palestinci hromadí hotovost. Sedí až na miliardě dolarů, bankovní transakce jsou omezeny

Izrael omezuje bankovní transakce na palestinském území, aby zabránil financování terorismu. Jedním z důsledků je, že na Západním břehu Jordánu Palestinci hromadí hotovost, která se jen obtížně vrací do ekonomiky.

Palestinci hromadí hotovost. Sedí až na miliardě dolarů, bankovní transakce jsou omezeny
Západní břeh Jordánu, ilustrační foto | Shutterstock.com

Zatímco ve většině zemí světa se firmy obávají nedostatku hotovosti, na palestinském území Západním břehu Jordánu dochází k přesně opačné situaci. Nad palestinským územím totiž vykonává Izrael civilní zprávu a reguluje celý finanční systém včetně bank. Omezuje i finanční transakce a převody hotovosti do izraelské centrální banky.

Zavedením přísných limitů chce izraelský ministr financí Becal'el Smotrič eliminovat možné praní špinavých peněz a financování terorismu. V současné doby se přebytky hotovosti na Západním břehu odhadují ve výši 4,2 miliardy šekelů, tedy jedné miliardy dolarů, uvedl list Financial Times.

„Představuje to pro nás problém,“ uvedl jeden z palestinských představitelů autonomní správy. V trezorech palestinského území se hromadí hotovost, která věřitele připravuje o výdělky a komplikuje finanční transakce. Navíc láká také zloděje.

Odhaduje se, že by objem hotovosti v izraelské měně mohl do konce roku vyrůst až na dvojnásobek, tedy na osm miliard šekelů (50 miliard korun). „Vytváří to mnoho problémů našim bankám a palestinským obchodníkům, kteří obchodují s Izraelem,“ doplnil palestinský zdroj.

Před vypuknutím konfliktu mezi Hamásem a Izraelem, který vyvolal teroristický útok bojovníků Hamásu z pásma Gazy loni 7. října, byli hlavními příjemci izraelské měny pracovníci ze Západního břehu, kteří dojížděli do Izraele za prací a dostávali plat v hotovosti. Ročně to bylo až 20 miliard šekelů (124 miliard korun).

Izraelská centrální banka ale omezila převod hotovosti na maximálních 18 miliard šekelů (112 miliard korun) ročně. Proto finančním institucím na palestinském území přebývá stále více hotovosti v izraelské měně. Od začátku konfliktu s Hamásem navíc Izrael brání Palestincům ze Západního břehu cestovat na jejich území za prací kvůli obavám z teroristických útoků.

Většina Palestinců v době nejistoty raději neutrácí a proto objem hotovosti roste. Válka zároveň svědčí šedé ekonomice, jež je založena na hotovostních platbách.

Už v roce 2022 Mezinárodní měnový fond (MMF) kritizoval Izrael za příliš restriktivní přístup Izraele k finančnímu a bankovnímu systému na autonomních územích Palestiny. Omezení přijímání hotovosti v šekelech izraelskou centrální bankou podle MMF neúměrně omezovalo řízení likvidity i ziskovost palestinských bank, jež byla snížena až o dvacet procent. Finanční instituce na území Palestiny si stěžují, že musí v trezorech držet velký objem hotovosti, který ale nemohou půjčovat svým klientům.