Od neděle platí zákaz neekologických kotlů. Jak se vyhnout pokutě až 50 tisíc korun?

Zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy je v zákoně od roku 2012. Od září 2022 platí pro všechny mimo rodinné či bytové domy a stavby pro rodinnou rekreaci.

Od neděle platí zákaz neekologických kotlů. Jak se vyhnout pokutě až 50 tisíc korun?
Pokuty za vytápění neekologickým kotlem mohou dosahovat až 50 tisíc korun | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Dnešním dnem končí takzvané kotlíkové dotace, které měli možnost lidé využít na výměnu neekologických kotlů. Zákaz používání starých kotlů první a druhé emisní třídy začne platit v neděli. Pokuty za topení v nich mohou dosahovat až 50 tisíc korun, a to opakovaně.

V případě, že bude mít člověk zažádáno o dotaci s datem do konce srpna, ale nestihl kotel ještě vyměnit, kontrolor k tomu přihlédne. Od pondělí si mohou lidé zažádat o podporu z programu Nová zelená úsporám, řádově ale nižší o desítky tisíc korun.

Poslední měsíce zájem o dotace na výměnu kotlů podle dat ministerstva životního prostředí rostl, nejvíce v Olomouckém a Zlínském kraji. Odhaduje se, že zbývá vyměnit několik desítek tisíc kotlů, které byly vyrobeny před rokem 2000. Lidé by měli vědět, jaký kotel doma mají, neboť je váže povinnost každé tři roky nechat ho zkontrolovat.

Zvýhodnění pro seniory a nízkopříjmové domácnosti zůstane, o výměnu kotlů budou moci žádat z programu Nová zelená úsporám Light. Nově si mohou lidé od 1. září také zažádat o finanční podporu na výměnu kotlů třetí, čtvrté a páté emisní třídy.

Zájemci o ni budou moci žádat u Státního fondu životního prostředí. U tepelných čerpadel bude nově výše podpory 130 tisíc korun, na pořízení kotle na biomasu bude dotace až 90 tisíc a na topidla 35 tisíc korun.

Zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy je v zákoně od roku 2012. Od září 2022 platí pro všechny mimo rodinné či bytové domy a stavby pro rodinnou rekreaci. Důvodem je to, že patří mezi jedny z největších znečišťovatelů ovzduší.