Obavy z potenciální pandemie ptačí chřipky rostou

Vědci po celém světě vyjadřují rostoucí znepokojení nad možností vypuknutí nové pandemie ptačí chřipky.

Obavy z potenciální pandemie ptačí chřipky rostou
Obavy z potenciální pandemie ptačí chřipky rostou | foto: Shutterstock.com

Podle rozhovorů agentury Reuters s více než desítkou předních odborníků na infekční choroby jsou současné mezery v dohledu nad šířením viru alarmující.

Od roku 2020 sledují experti u stěhovavých ptáků nový podtyp ptačí chřipky H5N1. Situace však nabyla na vážnosti, když se virus rozšířil na 129 mléčných farem ve 12 státech USA. Toto rozšíření na savce, včetně krav, alpak a domácích koček, naznačuje možnost, že se virus přibližuje k schopnosti přenosu mezi lidmi.

Scott Hensley, profesor mikrobiologie na Pensylvánské univerzitě, přirovnal současnou situaci k "pandemii probíhající pomalým tempem". Ačkoli současná hrozba pro lidstvo zůstává nízká, varuje, že se situace může rychle změnit.

Odborníci zdůrazňují důležitost včasného varování před možným přenosem na člověka. To by umožnilo globálním zdravotnickým úřadům rychle reagovat zahájením vývoje vakcín, rozsáhlým testováním a zavedením opatření k omezení šíření.

Současný stav dohledu nad šířením nákazy v USA je však znepokojivý. Státní testovací programy jsou nekonzistentní a testování lidí vystavených nemocnému dobytku je nedostatečné.

Dr. Jeanne Marrazzo, ředitelka Národního institutu alergií a infekčních nemocí USA, označila dohled nad lidmi za "velmi, velmi omezený". Současný systém hlášení v Centrech pro kontrolu a prevenci nemocí popsala jako "opravdu pasivní".

Odborníci volají po komplexnějším přístupu k monitorování situace. Nizozemský virolog Ron Fouchier zdůrazňuje potřebu detailních informací o nakažených farmách, počtu pozitivních zvířat, způsobech šíření viru a délce infekčnosti.

Zatímco Ministerstvo zemědělství USA je aktivnější v testování skotu, stále nezveřejnilo údaje o konkrétních zasažených farmách. Tato absence transparentnosti dále komplikuje snahy o účinný dohled a prevenci potenciální pandemie.