Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Pocity zneužití a úzkosti. Mladé lidi stresují společné účty v restauraci, chtějí platit jen sami za sebe

Mladí Američané se už nechtějí o účty dělit rovným dílem. Cítí se zneužití, a dokonce je to prý hluboce stresuje. Svou „účtenkovou frustraci“ sdílí na TikToku a nalezli tam pro ni hluboké porozumění.

Pocity zneužití a úzkosti. Mladé lidi stresují společné účty v restauraci, chtějí platit jen sami za sebe
Ilustrační foto | zdroj Dall-e 3

Jak správně platit v restauraci, když v ní posedíte s přáteli, kolegy, rodinou? Obvyklý způsob používaný ve Spojených státech, kdy obsluha jednoduše vydělí útratu počtem strávníků, začíná být v zámoří vnímán jako problematický. Na sociální síti TikTok sílí revolta mladých proti tomuto způsobu úhrady. Jak informuje deník Business Insider, pod hashtagem #groupdinner (skupinová večeře) zde přibývají příspěvky mladých, které stresuje, pokud po nich chce číšník více peněz, než kolik oni osobně projedli a propili. „Rovnoměrné rozdělení platby upadá v nemilost. Rok 2024 je očividně rokem individuálních plateb,“ konstatuje deník.

Jde o další ukázku toho, jak dokáže silná sociální síť zvednout a zesílit určité téma. Řada populárních tiktokerů sdílí své zkušenosti s restauracemi a sledujícím radí, že by se neměli cítit provinile, pokud chtějí platit jen sami za sebe. Není na tom prý nic špatného, právě naopak: lidé, by podle nich neměli dovolit, aby byli tímto způsobem „zneužíváni.“

„Zasloužíte si respekt,“ přesvědčuje své sledující influencerka vystupující pod přezdívkou Finegalnopimple. Ve videu s více než dvěma miliony přehráními provolává: „Nepodílím se na placení účtu stejným dílem! Pokud to chcete, tak mě ani nezvěte!“

Tisíce komentujících jí dává za pravdu. Některé mladé prý rovná útrata stresuje, jiní se cítí dokonce zneužití. „Je to tak neuctivé! Proč si někdo myslí, že by se měl někdo dělit rovným dílem. Pak se zlobí, když nechci? Radši zůstanu doma!“ reaguje další uživatel.

„Velmi stresující. Proto se straním skupin, radši jdu všude sama,“ píše další sledující.

V dalším hojně sdíleném videu si tiktoker stěžuje, že za steak v hodnotě 50 dolarů zaplatil trojnásobek. „Protože ostatní hosté odešli dříve a bez placení,“ uvedl. U svých sledujících vzbudil všeobecnou lítost.

Život zjednoduší aplikace

Podle Business Insideru to vypadá, že ohledně platby výhradně sám za sebe panuje u mladých shoda. A k méně stresujícími životu jim pomůže i technologický pokrok, konkrétně zapojení čím dál většího množství restaurací do systémů on-line úhrad v aplikaci.

V USA jsou nejpopulárnější služby Venmo a Splitwis. Stačí naskenovat QR kód, vybrat konzumované položky a bezhotovostně zaplatit. Vyhnout se tak lze nejen rozporům ve skupině, kdo kolik zaplatí, ale třeba i čekání na číšníka s účtem.

Podle experta na etiketu Nicka Leightona není nový trend mezi mladými žádným proviněním proti dobrým mravům. Problematicky však nevnímal ani rovnou útratu, pokud měli jednotliví strávníci podobnou konzumaci.

Skutečným zločinem proti etiketě podle Leightona zůstává odchod z restaurace či party bez placení. „Je velmi neslušné, aby vás někdo honil kvůli penězům, které mu právem dlužíte.“