Nový český kontejner posílí světovou jadernou bezpečnost

Společnost ÚJV Řež provedla úspěšnou zkoušku univerzálního kontejneru pro mezinárodní přepravu vyhořelého jaderného paliva z výzkumných reaktorů typu MTR a TRIGA

Nový český kontejner posílí světovou jadernou bezpečnost
ilustrační foto | Lukáš Slavík

Cílem mezinárodního projektu Global Threat Reduction Initiative (GTRI), na němž spolupracuje také Mezinárodní agentura pro atomovou energii a který je financován především ze Spojených států, je snížení celosvětového rizika spojeného s využíváním vysoce obohaceného jaderného paliva ve výzkumných reaktorech. Vysoce obohacený uran (až devadesát procent podílu izotopu U-235), který se dříve ve výzkumu používal, se proto postupně vrací zpět do zemí svého původu. Dohoda o návratu paliva do zemí původu zabraňuje zneužití materiálu, zároveň umožňuje bezpečné a efektivní přepracování nebo skladování tohoto paliva, čímž se snižuje i riziko možných úniků radioaktivního materiálu do životního prostředí. Ve většině současných výzkumných reaktorů se už používá nízko obohacené palivo (méně než dvacetiprocentní podíl), které je stále dostatečně reaktivní pro potřeby výzkumu, ale představuje minimální riziko zneužití.

Do programu GTRI je významně zapojena i Česká republika, a to prostřednictvím ÚJV Řež jako realizátora transportů paliva a Škody JS coby výrobce univerzálního kontejneru pro tyto odvozy.

ÚJV Řež nyní úspěšně otestovala nový kontejner pro přepravu vyhořelého jaderného paliva z výzkumných reaktorů typu MTR a TRIGA. Testy otevírají cestu k zahájení nové fáze mezinárodní spolupráce, během níž se bude vyhořelé jaderné palivo MTR a TRIGA přepravovat zpět do USA. Modifikaci přepravního obalu vyvinula ve spolupráci s ÚJV Řež společnost Škoda JS. Kontejnery poslouží pro bezpečné jaderné transporty z Evropy a Jižní Ameriky. Expertní tým ÚJV Řež se na přepravách paliva bude podílet. Podle odborníků z oboru jde o prestižní záležitost a ocenění českého strojírenství a jaderného know-how.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit