Temu: Nízké ceny, velké problémy?

Rychle rostoucí módní společnost Temu je v USA terčem hromadné žaloby. Firma je obviněna z rozesílání nevyžádaných marketingových SMS zpráv spotřebitelům, kteří si jejich zasílání předtím výslovně nepřáli.

Temu: Nízké ceny, velké problémy?
Temu: Nízké ceny, velké problémy? | foto: Shutterstock.com

Podle soudních dokumentů podaných minulý týden se žalobce 10. dubna pokusil odhlásit z marketingových zpráv Temu odesláním textu "Stop". Marketingové zprávy však i přesto pokračovaly. Právníci nyní požadují soudní proces před porotou. Tvrdí, že chování Temu vedlo k "narušení soukromí, obtěžování a narušení každodenního života" žalobce a dalších členů skupinové žaloby.

Nejde o první právní problém Temu v této oblasti. Minulý měsíc byla mateřská společnost Temu, Whaleco Inc., žalována za zasílání propagačních SMS na telefonní čísla uvedená v národním registru osob, které si nepřejí být kontaktovány. Tento případ stále probíhá.

Nová žaloba byla podána 21. srpna u okresního soudu pro východní okres Kalifornie. Právníci v ní tvrdí, že Temu "odmítáním respektovat žádosti o odhlášení" ukazuje, že neudržuje samostatný seznam kontaktů, které si nepřejí být oslovovány, a neposkytuje školení svým telemarketingovým pracovníkům.

Mluvčí Temu v reakci uvedl: "Temu bere ochranu spotřebitelů vážně. Věříme, že žaloba je neopodstatněná a hodláme se důrazně bránit."

Kromě těchto dvou případů týkajících se textových zpráv čelí Temu dalším dvěma hromadným žalobám souvisejícím s ochranou osobních údajů. Firma je obviňována z nedostatečného zabezpečení osobních a finančních dat zákazníků a z neoprávněného přístupu k mikrofonům a kamerám uživatelů aplikace.

I přes právní problémy zůstává Temu populární mezi cenově citlivými spotřebiteli. Nedávný průzkum však ukázal, že pouze 6 % dotázaných amerických spotřebitelů Temu důvěřuje, ačkoli 68 % tam stále nakupuje.

Mateřská společnost Temu, PDD Holdings, v pondělí zveřejnila výsledky za druhé čtvrtletí. Vykázala tržby ve výši 97,1 miliardy jüanů (přibližně 13,6 miliardy dolarů). Tempo růstu tržeb se však ve srovnání s předchozím čtvrtletím zpomalilo. Po oznámení výsledků akcie PDD prudce klesly o 29 %, což je největší propad od vstupu firmy na burzu v roce 2018.