Nike stahuje roční výhled, očekává slabou vánoční sezónu

Společnost Nike, globální lídr v oblasti sportovního oblečení, překvapila investory oznámením stažení své roční prognózy příjmů. Tento krok přichází v době, kdy nový generální ředitel přebírá vedení firmy, která čelí výzvám spojeným s blížící se vánoční sezónou.

Nike stahuje roční výhled, očekává slabou vánoční sezónu
Nike Air Jordan | www.shutterstock.com
Klíčové body:

- Nike stahuje roční prognózu příjmů
- Očekává se pokles příjmů ve 2. čtvrtletí o 8 % až 10 %
- Akcie Nike klesly o 6 % po uzavření trhu
- Společnost překonala odhady zisku na akcii za 1. čtvrtletí

Podle finančního ředitele Matthewa Frienda byl pokles návštěvnosti v kamenných prodejnách a na webových stránkách Nike větší, než se původně očekávalo. Tento vývoj vedl k přebytku zásob a nižším prodejům navzdory zvýšeným propagačním akcím.

Společnost také čelí zpomalení růstu a sílící konkurenci od značek jako On a Deckers' Hoka. V reakci na tyto výzvy oznámila Nike návrat dlouholetého zaměstnance Elliotta Hilla, který nahradí stávajícího generálního ředitele Johna Donahoa a povede klíčové změny.

Nike nyní očekává pokles prodeje v rozmezí 8 % až 10 % v nadcházejícím čtvrtletí, což je horší výsledek než analytiky předpovídaný pokles o 7 %. Společnost také předpokládá snížení hrubých marží o přibližně 150 bazických bodů.

Matthew Friend uvedl: „Očekáváme, že návrat k silnému růstu potrvá nějaký čas, ale věříme, že máme všechny správné předpoklady, zvlášť pod vedením Elliotta Hilla.“

Hill bude muset obnovit velkoobchodní partnerství Nike, která utrpěla pod vedením Donahoa, jenž se soustředil na posílení přímého prodeje skrze firemní obchody a webové stránky. Tato strategie vedla k tomu, že američtí maloobchodníci jako Foot Locker a Dick's Sporting Goods rychle nahradili produkty Nike konkurenčními značkami.

V prvním čtvrtletí klesly celkové tržby Nike o 10,4 % na 11,59 miliardy dolarů (přibližně 270,6 miliardy korun), což je horší než očekávaný pokles o 10 %. Společnost dosud nevidí přínosy svého úsilí o urychlení inovací a obnovení poptávky pomocí nových produktů.

Společnost Nike také odložila plánovaný Den investorů, který se měl konat 19. listopadu. Tento odklad poskytne novému CEO Hillovi čas na vyhodnocení strategií a obchodních trendů.

Navzdory těmto výzvám překonala Nike odhady Wall Street ohledně zisku na akcii za první čtvrtletí, když dosáhla 70 centů oproti očekávaným 52 centům (zhruba 16,33 Kč).