Zdravotnictví v propasti. „Chce to privátní pojištění a zavřít část nemocnic,“ říká respektovaný lékař

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Celý článek
0

Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Že sociální sítě ovládá progresivní levice? Nesmysl, velká část influencerů je pravicová

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Celý článek
0

Na jihu Evropy se musí odlovit až devadesát procent sumců, pomohou i čeští vědci

Zatímco v českých vodách je sumec velký žádanou rybou, na jihu Evropy jde o nepůvodní invazivní druh, který způsobuje nemalé škody na tamním ekosystému. Podle odhadů je zapotřebí odlovit až devadesát procent této ryby.

Na jihu Evropy se musí odlovit až devadesát procent sumců, pomohou i čeští vědci
Sumec velký | foto Shutterstock.com

Vědci z Itálie a Portugalska nyní startují pětiletý projekt, kdy budou v desítkách jezer a nádrží sledovat výskyt a šíření sumců, testovat různé metody jejich odlovu a posléze je se zapojením komerčních a sportovních rybářů odloví. Na projektu se podílejí také hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd ČR.

Sumce velkého zavlekli do jihoevropských vod sportovní rybáři, pro které to byla vítaná trofej. V jižních státech není výjimkou chytit sumce dlouhého dva a půl metru a vážícího více než sto kilogramů.

„Třeba v portugalských nádržích ale vůbec nejsou původní dravé druhy ryb, a s příchodem sumce tak přibyl obrovský, nenasytný predátor, který decimuje veškeré původní ryby včetně vzácných, endemických druhů. Svědčí mu teplá voda, dobře se tam množí, rychle roste a nemá přirozeného nepřítele,“ uvedl vedoucí českého vědeckého týmu Martin Čech z Hydrobiologického ústavu.

Celkem sedm vědeckých týmů – čtyři v Itálii, dva v Portugalsku a jeden v České republice – bude pět let sledovat padesát nádrží a jezer: 23 v Itálii, 25 v Portugalsku a dvě v České republice. Vlajkový výzkum se zaměří na jedno z největších italských jezer Maggiore. České nádrže Římov u Českých Budějovic a Žlutice u Karlových Varů v projektu poslouží jako kontrolní systémy, neboť jsou českými hydrobiology detailně prozkoumané se známou obsádkou sumce velkého.

Na následném odlovu sumců by se vedle výzkumných týmů mělo podílet rovněž 230 rybářů. 

Ve velkých jezerech a nádržích se má množství sumců redukovat alespoň o deset procent, v malých nádržích o polovinu, a v pěti izolovaných malých jezerech spadajících do evropské soustavy Natura 2000 dokonce o devadesát procent.

Nezůstane ale jen u odlovů. Mezinárodní tým zahájí masivní osvětovou kampaň zaměřenou jednak na rybáře a jednak na širokou veřejnost. „Rybáře musíme přesvědčit, aby neroznášeli sumce do dalších jezer, aby své úlovky nevraceli do vody a odnášeli si je domů. Veřejnost je nutné přesvědčit o tom, že sumec je skvělá ryba k jídlu. Je to spousta masa, které je třeba v uzeném stavu kulinářskou delikatesou,“ uvedl Martin Čech. Cílem projektu je také výroba různých sumčích produktů nebo rozšíření této ryby do restaurací.