Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaiky?

Chcete jít s dobou, mít udržitelnější domácnost a nižší faktury za energie? Pořiďte si fotovoltaiku. Než s její instalací začnete, je potřeba váš dům připravit.

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaiky?

Jak na to, poradí Petr Částek ze společnosti Columbus Energy, která patří mezi lídry na trhu v oblasti energetiky v Evropě. Pro zvýšení bezpečnosti vyvinula vlastní instalační normu o 90 bodech a další patentované ochranné prvky.

Fotovoltaika je velice bezpečná technologie, ale vlivem nekvalitní instalace hrozí, že po pár letech přestane fungovat. Pokud jsou nesprávně zapojené elektrické části, může dojít i ke vznícení. „Abychom předcházeli nejběžnějším poruchám, vyvinuli jsme vlastní instalační normu o 90 bodech, podle které každý systém kontrolujeme,“ vysvětluje Petr Částek.

Protipožární ochrana

Poruchy bývají nejčastěji způsobeny nedostatečnou ochranou kabeláže a konektorů, které propojují jednotlivé komponenty fotovoltaických systémů. Vniknutím vody a nečistot dochází ke snížení účinnosti či ztrátě odporu. Přehřívání problematických míst zase může vést ke vzniku požáru. 

„Pro ochranu konektorů MC4 aplikujeme krytky se samozhášecí páskou obsahující hasivo, které při teplotě přes 120 stupňů Celsia uvolňují plyn, jenž vytlačuje kyslík z prostoru hoření. Navíc u kabeláže používáme chrániče před UV zářením, a tím předcházíme poruchám způsobeným špatným zaizolováním kabelů,“ dodává Částek.  

Co pohlídat ještě před zahájením instalace? 

Instalace solárních panelů představuje pro střechu trvalé zatížení, proto je v první řadě potřeba na starších domech zkontrolovat její stav. Fotovoltaiku není vhodné umisťovat na onduline, eternit, polykarbonát nebo plexisklo. „Jeden solární panel váží přibližně 20 kilogramů, krovy proto musí být dostatečně pevné, aby zátěž unesly,“ uvádí Částek.  

Další problém, se kterým se odborníci z Columbus Energy setkávají, je špatný stav elektroinstalace. Nevyhovující rozvodová skříň může být překážkou pro připojení k distribuční síti. Zvyšuje se také riziko samovznícení. 

 

Funkčnost a efektivitu fotovoltaiky ovlivňuje i míra zastínění. Dokonce malé zastínění jednoho modulu může mít negativní vliv na výrobu energie celého zařízení. Řešením mohou být optimizéry. Některé panely nabízené Columbus Energy využívají technologii Half Cut a Half Cell, díky kterým nejsou panely ovlivněny drobným zastíněním.

Fotovoltaiku neinstalujte svépomocí 

Do instalace fotovoltaiky se v žádném případě nepouštějte sami. „Proces certifikace našich pracovníků trvá minimálně měsíc a jeho součástí je intenzivní školení v našem výcvikovém centru Polygon. Průběh instalací pak kontrolují zkušení zaměstnanci, abychom si byli jistí, že je práce odváděna v nejvyšší kvalitě,“ upozorňuje Částek.  

Při výběru dodavatele je důležité myslet na to, že se jedná o dlouhodobou investici, jejíž návratnost se v současné době pohybuje v řádu 5 až 7 let a majiteli slouží další desítky let. Proto se nevyplatí zvažovat pouze pořizovací cenu. Roli hrají i další kritéria, například možnosti pravidelného servisu a délka záruky.  

Pravidelným servisováním můžete zvýšit životnost  

I přes to, že se jedná o takřka bezúdržbovou technologii, pravidelná kontrola a údržba je klíčem k předcházení vzniku potíží a zajištění co nejlepší funkčnosti. „V rámci programu Columbus Care mají naši zákazníci jistotu, že se o pravidelný servis postaráme a případné závady odstraníme včas. Doporučujeme pravidelný servis provádět jednou za rok. Navíc poskytujeme komplexní 15letou záruku. Za funkčnost panelů ručí Columbus Energy, takže v případě reklamace klienti řeší závadu přímo s námi a nemusí se obracet na výrobce,“ uzavírá Částek.