Mohou burzy nadále růst?

Odolnost. Takové slovo nejlépe vystihuje chování akciových indexů v letošním roce.

Mohou burzy nadále růst?
ilustrační foto | Shutterstock.com

Vyšší dluhopisové výnosy spustily pár krátkých epizod tržního stresu. Návrat k růstovému trendu se však vždy odehrál s nezvyklou rychlostí. Americké indexy atakují nová historická maxima. Burzovní euforie svádí k domněnce, že se trhy nacházejí v pásmu bubliny. Platí okřídlená fráze, že tentokrát je to jinak, nebo se dočkáme prudké a bolestivé korekce?

Burzám pomáhá kombinace robustních monetárních a vládních stimulů. Měnová politika dokázala v předchozí dekádě nafouknout ceny aktiv. Tragicky však selhala v nastartování rychlejšího hospodářského růstu. Nyní přebírá otěže politika fiskální, která se může ukázat jako efektivnější nástroj pro akceleraci ekonomické dynamiky. Rychlá expanze HDP samozřejmě znamená i strmý nárůst korporátních zisků. V takovém prostředí se rodí i inflační tlaky, které vedou ke zvyšování dluhopisových výnosů.

Investoři však nyní věří v implicitní kontrolu výnosové křivky. Pokud by se výnosy desetiletých amerických vládních bondů přehouply přes dvě procenta, zrychlil by Fed své nákupy. Proto situace na dluhovém trhu prudší a plošné výprodeje na burzách nevyvolala.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit