Mohl být ministrem v Babišově vládě, teď kupuje fotbalový Liberec

Majitel sítě soukromých škol Ondřej Kania jedná s majitelem Slovanu Liberec Ludvíkem Karlem o převzetí fotbalového klubu.

Mohl být ministrem v Babišově vládě, teď kupuje fotbalový Liberec
Ondřej Kania | foto TOP 09 (publikováno se svolením)

Na severu Čech dochází k velké změně. Dlouholetý majitel fotbalového klubu Slovan Liberec Ludvík Karl jedná o prodeji většinového podílu v klubu. Novým majitelem má být Ondřej Kania. Podnikatel, který byl dosud znám hlavně svými investicemi do vzdělávání. Informaci jako první přinesl server infotbal.cz. 

Kania vlastní síť amerických škol v Česku, ve Španělsku a v Chorvatsku. Úspěšnému podnikateli Kaniovi je teprve třicet let a platí za odborníka na školství. Před čtyřmi lety mu Andrej Babiš nabízel post ministra školství. Nabídku tehdy odmítl. Pro web CzechCrunch Ondřej Kania svůj zájem o vstup do fotbalového byznysu potvrdil

Do Liberce by se měl vrátit Jan Nezmar

Prodej Slovanu Liberec sestává z několika etap a spolu se zmíněným podpisem vejde v platnost opce k finálnímu odkupu. Ta nebude po dohodě aktivována v průběhu této sezony, ale až na jejím konci, tedy pravděpodobně v květnu 2024, píše web infotbal.cz. 

Server také zmiňuje, jak chce Kania klub personálně posílit. Spekuluje například o příchodu dlouholetého hráče a později funkcionáře Jana Nezmara. Ten se stal po skončení hráčské kariéry v Liberci sportovním ředitelem a stejnou funkci zastával později i v pražské Slavii.

Sedmasedmdesátiletý Ludvík Karl vlastní sklářskou firmu Preciosa. Do Slovanu přišel v devadesátých letech, kdy významně pomohl klubu, který se tehdy potácel ve finančních potížích. Během jeho „vlády“ vyhrál Liberec třikrát českou ligu. Dařilo se mu i v evropských pohárech.