Malé bojové drony jsou už ve válce minulostí, tvrdí šéf francouzské armády

Válka na východě Evropy ukazuje nové trendy pro výrobu zbraní západním výrobcům obranného průmyslu a také mění priority evropských armád.

Malé bojové drony jsou už ve válce minulostí, tvrdí šéf francouzské armády
Bezpilotní prostředky v armádě, ilustrační foto | Shutterstock.com

Malé bojové drony, které dosud přinášely bojové úspěchy oběma stranám konfliktu na Ukrajině, mají už svůj nejsvětlejší okamžik za sebou. Staly se pouhým „momentem v historii“ válčení, prohlásil šéf generálního štábu francouzské armády Pierre Schill na největším evropském veletrhu obranného průmyslu Eurosatory v Paříži se zaměřením na pozemní a protivzdušnou obranu.

Ukazuje se, že obranné prostředky proti útokům malých bezpilotních prostředků jsou stále pokročilejší. Zejména se jedná o systémy pro elektronický boj, které drony umí zmást a učiní je neovladatelnými. Francouzský generál zdůraznil, že nyní je až 75 procent veškerých dronů nasazených na bojišti ztraceno právě kvůli stále dokonalejším prostředkům elektronického boje.

„Bezproblémové nasazení malých, velmi jednoduchých dronů nad bojištěm, je pouhou momentkou v čase,“ zdůraznil na veletrhu Schill. I když mohou drony stále způsobovat nepříteli značné škody, jejich význam bude v budoucích konfliktech upadat.

Také letošní ročník Eurosatory představil řadu novinek i v sektoru vojenských prostředků proti útokům bezpilotních prostředků. Jedná se o různé druhy kanónů, brokových zbraní a raket, jež mají nepřátelské drony ničit. Evropské společnosti, jako jsou francouzské Safran, Thales a německá Hensoldt, představily novinky pro ničení dronů elektronickými prostředky, takzvané soft-kill řešení.

Francouzský šéf armády navíc slíbil, že těmito systémy budou do dvou let vybavena i francouzská bojová vozidla programu Scorpion a umožní drony detekovat a sestřelit. Schill dodal, že ještě před osmi měsíci ničily bezpilotní drony až osmdesát procent nepřátelské techniky i mužstva ve válce na Ukrajině, jejich účinnost se ale výrazně snižuje díky novým rušičkám.

Ani poslední průběh bojů, kdy se obě strany zaměřily na poziční válku a dělostřelecké ostřelování, nemění nic na tom, že moderní armáda, včetně francouzské, potřebuje vysoce mobilní jednotky vybavené pokročilou obrněnou technikou, která bude vybavena aktivní i pasivní ochranou.

Nově je potřeba v sektoru pozemní techniky analyzovat stále větší objemy dat, které se vyhodnocují už přímo v tancích a další obrněné technice. Poroste rovněž úloha umělé inteligence, jež umožní zlepšit detekci hrozeb včetně dronů. Francouzská armáda musí podle jejího šéfa zůstat i nadále všestrannou armádou, jež dokáže plnit různé druhy misí. Zdůraznil i „válečnický aspekt“ francouzských profesionálních vojáků, kteří musí počítat se situací, že budou nasazeni v aktivní bojové operaci.

Překotný vývoj vojenské techniky mimo jiné znamená, že se vedení armád už nemůže zavazovat k dlouhodobým programům nákupů některých vojenských systémů, protože mohou velmi rychle – někdy i v řádu měsíců – zastarat.