Lego předbíhá konkurenci: Udržitelné kostky jako nový standard

Dánská společnost Lego, která ročně prodá miliardy plastových kostek, oznámila, že je na dobré cestě k nahrazení fosilních paliv používaných při výrobě svých ikonických kostek dražším obnovitelným a recyklovaným plastem do roku 2032. Společnost nedávno uzavřela dohody s výrobci, které jí zajistí dlouhodobé dodávky těchto materiálů.

Lego předbíhá konkurenci: Udržitelné kostky jako nový standard
Leicester Square, Londýn - Výstava Lego květin v jejich obchodě v Londýně, s logem společnosti, které je také vyrobeno z kostek. | foto: Shutterstock.com

Generální ředitel Lega Niels Christiansen uvedl, že je firma připravena platit až o 70 % více za certifikovanou obnovitelnou pryskyřici, což je surový plast používaný k výrobě kostek. Cílem je povzbudit výrobce ke zvýšení produkce těchto udržitelných materiálů.

"To znamená výrazné zvýšení nákladů na výrobu kostky Lego," řekl Christiansen. Dodal však, že díky rodinným vlastníkům společnosti, kteří jsou odhodláni podporovat udržitelnost, si Lego může dovolit platit vyšší ceny za suroviny, aniž by muselo zvyšovat ceny pro zákazníky.

LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek

LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek+2

Lego používá certifikované obnovitelné pryskyřice pro 30 % své produkce a plánuje zvýšit do roku 2026 tento podíl na více než polovinu. Společnost testovala přes 600 různých materiálů ve snaze vyvinout nový materiál, který by do roku 2030 zcela nahradil její kostky na bázi ropy, zatím však s omezeným úspěchem.

Dodavatelé Lega používají k nahrazení fosilních paliv při výrobě plastů biologický odpad, jako je kuchyňský olej nebo odpadní tuky z potravinářského průmyslu, stejně jako recyklované materiály. Trh s recyklovanými nebo obnovitelnými plasty je však stále v počátcích, částečně proto, že většina dostupných surovin se používá pro dotované biopaliva.

Lego Star Wars slaví 25 let

+9

Konkurenční výrobci hraček, jako jsou Hasbro a Mattel, rovněž začali zahrnovat rostlinné nebo recyklované materiály do některých hraček, ale bez stanovení pevných cílů pro používání plastů.

Přechod na udržitelnější materiály přichází v době, kdy je na trhu přebytek levného plastu, což je důsledkem investic velkých ropných společností do petrochemického průmyslu. Očekává se, že plasty budou v příštích desetiletích hnací silou nové poptávky po ropě.