LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek

LEGO ve spolupráci s česko-slovenskými vesmírnými odborníky uskutečnilo mimořádný projekt - vyslání 338 unikátních LEGO minifigurek do stratosféry. Tyto "astronauty" navrhly samy děti s rodiči v rámci celonárodní soutěže, což vedlo k pestrému složení posádky zahrnující například farmáře, kostlivce či piráta.

LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek
LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek | publikováno se svolením Lego

Let odstartoval z letiště Malé Bielice na Slovensku za nadšeného odpočítávání téměř stovky místních dětí. Před startem odborníci dětem vysvětlili podmínky ve vesmíru a možné překážky, které mohou figurky potkat. 

Sonda, navržená vesmírným architektem Tomášem Rouskem a vyrobená studenty ČVUT, dosáhla úctyhodné výšky přes 33 000 metrů. Během dvouhodinového stoupání čelila extrémním teplotám až -60 °C. Po prasknutí balónu ve výšce 33 457 metrů následoval volný pád, při kterém sonda dosáhla rychlosti až 250 km/h.

Iva Ambrožová, ředitelka marketingu LEGO v ČR a SR, uvedla: "Tímto projektem motivujeme rodiče s dětmi k objevování záhad vesmíru a inspirujeme je ke společné hře se stavebnicemi LEGO v rámci iniciativy Půlhodinu pro rodinu."

LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek

LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek LEGO vyslalo do stratosféry 338 jedinečných minifigurek+2

Sonda byla vybavena sledovací jednotkou pro sběr dat a kamerami pro záznam cesty. Ondrej Farkaš ze Slovenské organizace pro vesmírné aktivity (SOSA) popsal průběh letu včetně použití záchranného padáku a sledování polohy sondy.

Všech 338 astronautů LEGO se bezpečně vrátilo na Zemi, přistávši poblíž obce Svodov v okrese Levice. Nyní tyto jedinečné minifigurky poputují ke svým novým majitelům - dětem a fanouškům LEGO, kteří je navrhli.

Tento inovativní projekt LEGO spojuje zábavu, vzdělávání a rodinnou spolupráci, inspiruje děti k zájmu o vesmír a podporuje kreativní hru s LEGO stavebnicemi.