Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Léčba bakteriálním kulometem

Rozjíždí se byznys se sekvenováním vlastního mikrobiomu a probiotik na míru. Stále však nevíme, jak má vlastně vypadat zdravý mikrobiom.

Léčba bakteriálním kulometem
ilustrační foto | Jana Plavec

Mluví se o něm jako o klíči k našemu zdraví a v posledních letech se téměř nezadržitelně vmísí do každého vážnějšího hovoru o zdraví: mikrobiom. Jedná se o soubor mikroorganismů, asi 100 miliard bakterií, které žijí uvnitř i vně našeho těla. Už je umíme pojmenovat a spočítat, ale o jejich funkci a vlivu na lidský organismus zatím stále mnoho nevíme.

Ukazuje se, že mikrobiom ovlivňuje naše zdraví i psychiku. Internet je plný „zdravých“ rad typu jezte kysané zelí a pijte kombuchu. Rozjíždí se byznys se sekvenováním vlastního mikrobiomu a probiotik na míru. Háček je v tom, že zatím nevíme, jak takový zdravý mikrobiom vlastně vypadá. 

Je narušení mikrobioty příčinou vzniku onemocnění, nebo naopak onemocnění naruší mikrobiotu? To je otázka z kategorie „slepice-vejce a co bylo dřív“‎, která zaměstnává vědce po celém světě. Dnes mikrobiotu studujeme v souvislosti s celou řadou onemocnění – od těch autoimunitních přes obezitu, cukrovku až po autismus, Alzheimerovu chorobu nebo deprese.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit