Zdravotnictví v propasti. „Už dochází čas. Chce to privátní pojištění a zavřít část nemocnic,“ říká respektovaný lékař

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Celý článek
0

Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Že sociální sítě ovládá progresivní levice? Nesmysl, velká část influencerů je pravicová

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Celý článek
0

Jídelníček jako od Tricatela

Evropský „Zelený úděl“ může ohrozit české i evropské zemědělství. Navíc dramaticky zdraží potraviny, problémy může mít třetina lidí, tvrdí prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová

Jídelníček jako od Tricatela
Dana Večeřová | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Plány Evropské unie na dosažení uhlíkové neutrality v energetice vyvolaly zděšené reakce ekonomů i veřejnosti. Poněkud ve stínu novinek zůstává evropský „Zelený úděl“ pro zemědělství a potravinářství s názvem Farm to Fork. Pro Čechy a Evropany obecně přitom může mít stejně devastující dopady. Podle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové by se třeba z hovězího masa stala luxusní potravina. Nová vláda by proto podle ní měla toto téma nastolit během českého předsednictví EU.

V souvislosti s evropským Green Dealem se nejvíc mluvilo o energetice nebo průmyslu. Co se chystá v zemědělství a potravinářství?

Evropský parlament schválil program Farm to Fork, nicméně to není právně závazný dokument. Na základě tohoto dokumentu budou vznikat legislativní předpisy Evropské unie. Nejbližší termín, kdy se o tom bude mluvit, bude někdy v druhé polovině roku 2022.

Proč tak pozdě?

Evropská unie nejprve nepřipouštěla, aby se k programu Farm to Fork dělaly jakékoli dopadové studie. Tedy aby se řešilo, jak ovlivní zemědělství a potravinářství. Pak se jím ale začaly zabývat některé evropské univerzity a zjistilo se, že dopady budou úplně šílené. Asi nejvíc na politiky zapůsobilo, že by nejen podražily potraviny, ale že by podražily tak, že na ně lidé nebudou mít.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit