Zdravotnictví v propasti. „Už dochází čas. Chce to privátní pojištění a zavřít část nemocnic,“ říká respektovaný lékař

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Celý článek
0

Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Že sociální sítě ovládá progresivní levice? Nesmysl, velká část influencerů je pravicová

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Celý článek
0

Jed jsem, sněd jsem

Velryby toho sežerou třikrát víc, než se myslelo. Jejich žravost zásadním způsobem ovlivňuje ekologii a produktivitu světových oceánů

Jed jsem, sněd jsem
ilustrace | Vojtěch Velický

Nikdo nepochybuje o tom, že velryby toho sežerou strašně moc. Ovšem ze studie, kterou nedávno publikoval vědecký časopis Nature, plyne, že toho sežerou ještě třikrát víc, respektive třikrát víc, než dosud mořští biologové odhadovali.

Není to přitom žádné samoúčelné konstatování, které by se svým významem blížilo novinové zprávě o tom, že kdosi dokázal na posezení spořádat 76 hotdogů či 202 švestkových knedlíků (aktuální světové rekordy), ale zásadní zjištění, které ukazuje, jak moc velryby ovlivňují ekologii světových oceánů. A také to, že průmyslový lov velryb napáchal do svého zákazu v roce 1986 daleko větší škody, než si kdo dokázal představit.

Velryby – tedy konkrétně ty s kosticemi, které filtrují vodu a živí se většinou krilem (drobnými korýši) a malými rybkami – totiž nejen gargantuovsky žerou, ale také gargantuovsky kálejí, a tudíž gargantuovsky hnojí oceány. Vyloučené živiny navíc zanášejí do míst, kam by se jinak nedostaly, a přispívají tím k růstu planktonu, kterým se živí kril. A kril je zdrojem potravy nejen pro velryby, ale také pro spoustu dalších mořských živočichů.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit