Huawei Mate XT: Čínský obr vyzývá iPhone 16 na souboj

Čínský technologický gigant Huawei slaví ohromný úspěch se svým nejnovějším skládacím smartphonem Mate XT, který získal více než 2,7 milionu předobjednávek během několika dní od spuštění. Tento údaj byl zveřejněn na oficiálních stránkách společnosti v pondělí, dva dny po zahájení předobjednávek v sobotu odpoledne.

Huawei Mate XT: Čínský obr vyzývá iPhone 16 na souboj
Huawei přijímá miliony předobjednávek na nový skládací telefon před uvedením iPhonu 16 | se svolením www.huawei.com

Richard Yu, předseda spotřebitelské divize Huawei, uvedl, že Mate XT bude průlomovým produktem. Na čínské sociální síti Weibo prohlásil: „Je to produkt, o kterém ostatní jen snili, ale nedokázali ho uskutečnit. Po pěti letech tvrdé práce a investic přinášíme sci-fi do reality.“

Odborníci očekávají, že Mate XT nabídne unikátní design s dvojitým skládacím mechanismem a displejem větším než 10 palců. Analytik Jene Park z Counterpoint Research předpokládá, že tento model by mohl znamenat průlom v designu skládacích telefonů, jejichž současná velikost obrazovek se pohybuje mezi sedmi a osmi palci.

Ačkoli cena Mate XT nebyla dosud zveřejněna, odborníci se domnívají, že půjde o prémiový model s vysokými výrobními náklady. Prodej by měl začít 20. září.

Úspěch Mate XT přichází v době, kdy Huawei prochází silným oživením navzdory americkým sankcím. Společnost oznámila výrazný růst příjmů a zisku a její vlajkové smartphony zaznamenaly 72% nárůst prodejů během prvních pěti měsíců roku 2024 ve srovnání s loňským rokem.

Tento úspěch je také přímou výzvou pro Apple, který v posledním čtvrtletí poprvé vypadl z první pětky největších dodavatelů smartphonů v Číně. Apple doufá, že nový iPhone 16, navržený pro generativní umělou inteligenci, pomůže přesvědčit zákazníky k upgradu.

Souboj mezi Huawei a Applem na čínském prémiovém trhu se vyostřuje a konkurence se zaměřuje na prémiové produkty, softwarové schopnosti a AI technologie.

Kromě smartphonů Huawei expanduje do nových odvětví. V loňském roce uvedla na trh elektrický sedan, který konkuruje Tesle Model S, a také se zaměřuje na rozvoj umělé inteligence, kde se stává hlavním konkurentem společnosti Nvidia.