Harry Stebbings: Jak britský podcaster proměnil svou vizi ve 400 milionový investiční fond

Harry Stebbings, osmadvacetiletý Brit a zakladatel investiční společnosti 20VC, dosáhl významného milníku ve světě rizikového kapitálu díky úspěšnému shromáždění 400 milionů dolarů pro nový investiční fond, který přitáhl velké investory z celého světa. Tento úspěch jej zařadil mezi klíčové technologické investory v Evropě.

Harry Stebbings: Jak britský podcaster proměnil svou vizi ve 400 milionový investiční fond
Harry Stebbings: Jak britský podcaster proměnil svou vizi ve 400milionový investiční fond | se souhlasem 20VC

Podcast Harryho Stebbingse, "The Twenty Minute VC," se těší značné kredibilitě a popularitě, přičemž jeho epizody pravidelně poslouchají desítky milionů lidí. Mezi hosty patří osobnosti jako Sam Altman z OpenAI, Donald Tang ze společnosti Shein, Reid Hoffman, zakladatel LinkedInu, Chamath Palihapitiya, známý svou prací ve Facebooku a Social Capital, a Marc Andreessen, spoluzakladatel společnosti Andreessen Horowitz, jejichž názory a zkušenosti mají výrazný dopad na vnímání technologického sektoru.

Prestižní podpora pro nový fond 20VC

Nový fond 20VC podpořily prestižní instituce, jako je Massachusetts Institute of Technology (MIT), známý svým pokrokovým výzkumem a vlivem na technologické inovace, a také Thrive Capital vedený Joshem Kushnerem, který je známý svou úspěšnou historií v oblasti rizikového kapitálu a podporou inovativních technologických start-upů. Harry Stebbings věří, že synergické propojení médií a investic může 20VC učinit jedním z nejvýznamnějších hráčů v oblasti rizikového kapitálu zaměřeného na technologické start-upy.

Příznivé období pro britské venture kapitálové fondy

Současné období je pro britské venture kapitálové fondy velmi příznivé, zejména díky příznivým ekonomickým podmínkám a podpoře ze strany vládních legislativních opatření zaměřených na podporu inovací – do konce roku se očekává překonání hranice 12 miliard dolarů získaných na nové fondy. Přestože tyto částky zůstávají za Silicon Valley, britský technologický sektor vykazuje značnou dynamiku.

Zaměření a úspěchy 20VC

20VC se zaměřuje na rané investice do technologických společností. Mezi úspěšné investice patří AI start-up Poolside, platforma Linktree pro správu odkazů na sociálních sítích a herní společnost Tripledot.

Stebbings otevřeně přiznává, že v minulosti podcenil rizika některých investic, které nakonec nedopadly podle očekávání, jako například investice do spotřebitelských aplikací, které neuspěly kvůli nízké uživatelské retenci, nebo do start-upů v oblasti blockchainu, jejichž obchodní model se ukázal jako neudržitelný. Tato zkušenost mu poskytla cenné poučení a nyní vnímá investice do spotřebitelských technologií jako velmi obtížné kvůli jejich inherentní nestabilitě.

Výzvy a příležitosti v oblasti umělé inteligence

Nový fond 20VC přichází v době, kdy se tempo investic do technologických společností zpomalilo, s výjimkou dynamicky se rozvíjející oblasti umělé inteligence. Stebbings poznamenává, že stanovení dlouhodobě udržitelné hodnoty AI firem je obzvláště obtížné vzhledem k jejich rychlému růstu tržeb.