Volvo couvá od zásuvky. Automobilka zahazuje plány na plně elektrickou budoucnost

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

V reakci na zpomalující poptávku po elektromobilech, nedostatek cenově dostupných modelů a obchodní napětí mezi Evropou a Čínou oznámila automobilka, že i po roce 2030 bude nadále nabízet hybridní modely.

Celý článek
0

Mladí lidé nevěří ve vlastní bydlení. „Nezadlužíme se na celý život“

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Stále více mladých lidí považuje vlastnictví bydlení za méně důležité a preferuje jiné formy ubytování. Hypotéky a náklady spojené s vlastním bytem či domem je odrazují. „Takový závazek nám za to ani nestojí,“ uvedli v průzkumu.

Celý článek
0

Raiffeisenbank se ocitla ve zlaté ruské pasti

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Ruský soud zablokoval případný prodej Raiffeisen Bank International, ruské dceřiné firmy rakouské bankovní skupiny.

Celý článek
0

FinFocus: Dočká se konečně Česko ekonomického eurokomisaře?

Ve speciálním dílu rubriky FinFocus se ptáme představitelů kandidujících stran do Evropského parlamentu, o jaké portfolio v nové Evropské komisi by mělo Česko usilovat.

FinFocus: Dočká se konečně Česko ekonomického eurokomisaře?
V Evropské komisi po volbách skončí Věra Jourová. Na starosti tu měla nepříliš významné portfolio rovných příležitostí. | Shutterstock.com

O jaké portfolio v nové Evropské komisi by mělo Česko usilovat a proč? Na to v rámci ankety před volbami do europarlamentu odpovídají zástupci politických stran. Volby se budou konat v pátek 7. června a v sobotu 8. června. Ať však volby dopadnou jakkoli, kandidáta na eurokomisaře nakonec navrhuje vláda. Současná česká eurokomisařka Věra Jourová má na starosti spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů.

Petr Macinka, Přísaha a Motoristé

Petr Macinka
Rádio Prostor

Podstatný je charakter osoby, která bude vládou do komise vyslána. Podle nás by měla mít kritický postoj vůči dosavadní formě evropské integrace a zároveň si být dobře vědoma, z jaké země pochází a co zde u nás lidi trápí. Bez ohledu na to, že nominálně komisař nesmí vystupovat v zájmu své země, realita bývá obvykle jiná. Bude-li fanaticky proevropská osoba vyslaná ČR v komisi zastávat silné portfolio, hrozí, že tuto sílu použije proti zájmům státu. Proto je důležitý výběr správné osoby, bez ohledu na portfolio, které dostaneme. Realita Evropské unie je spíše taková, že vyberete-li do komise zeleného aktivistu, EU mu svěří agendu průmyslu. Vyberete-li racionálního a zkušeného energetika, stane se z něj pravděpodobně komisař pro mnohojazyčnost.

Klára Dostálová, ANO

Klára Dostálová
ANO

Já si myslím, že v Bruselu jde především o lidi a osobnosti. V Bruselu mají šanci premiéři, bývalí premiéři, vicepremiéři, ministři. Přesně tito lidé si mezi sebou rozdělí zajímavější portfolia. Při vší úctě k Danuši Nerudové a k Marcelu Kolajovi, kteří hlasitě mluví o tom, že chtějí být eurokomisařem, tak oni tyhle požadavky nesplňují. Ani jeden z nich nemá zkušenosti. Podstatné za mě je, abychom tam poslali lucidního člověka, který místo ideologického pohledu bude schopný racionálního pohledu.

Vladimír Špidla, SOCDEM

Vladimír Špidla
SOCDEM

Více než na konkrétním portfoliu záleží na síle daného komisaře nebo komisařky. Protože Evropská komise rozhoduje ve sboru, je důležité, aby měl náš nový evropský komisař dostatek zahraničních kontaktů a zkušeností. Bylo by špatně, kdyby kontakty v mezinárodní politice po jmenování teprve začínal hledat.

Pro Sociální demokracii je samozřejmě zásadní portfolio práce a sociálních věcí. Důležité ale je, abychom se pokusili získat portfolio „průřezové“, takové, které umožňuje věnovat se přirozeně dění v několika různých oblastech. Komisař pro sociální věci se logicky musí věnovat pracovní podmínkám, takže průmyslu, budoucí podoba práce a pracovních míst nutně souvisí s energetickou transformací. Energetika nebo průmyslu jsou v tomto ohledu také průřezová, takže silná portfolia.

Marcel Kolaja, Piráti

Marcel Kolaja
Piráti

Posledních dvacet let Česko usilovalo o silné ekonomické portfolio a nikdy se to nepovedlo. Dnes je podle mě načase právě na některé z těchto portfolií konečně dosáhnout. V Evropské unii už nejsme nováčci a máme reálnou šanci jej získat. Nejvíce strategické by podle mě bylo usilovat o portfolio vnitřního trhu, digitální Evropy či hospodářské soutěže. Jsme jednou z nejvíce ekonomicky otevřených zemí v Evropské unii a přímo do některé z členských zemí putuje kolem 85 procent našeho exportu. Správné fungování jednotného vnitřního trhu je proto alfou a omegou pro náš ekonomický růst a dává tak smysl, abychom na něj aktivně dohlíželi i v Evropské komisi.

Adam Trunečka, STAN

Adam Trunečka
STAN

Měli bychom usilovat o ekonomické portfolio. Česko má specifický pohled na hospodářství a regulace a hodilo by se nám mít v Komisi někoho, od koho bude slyšet. Je ale třeba zdůraznit, že komisaři nezastupují národní zájmy. Jsou ale slyšet jejich národní pohledy. Vyjednat ekonomické portfolio pro nás však nebude snadné, protože nemáme euro. Je škoda, že po našem úspěšném předsednictví, které výrazně zlepšilo naši pozici v Bruselu, si tímhle dál podkopáváme nohy.

Kateřina Konečná, Stačilo!

Kateřina Konečná
KSČM

Zde bych byla ráda, aby ČR získala důležitější a prospěšnější portfolio než to, které má paní komisařka Jourová. Mohlo by jít například o vnitřní trh, zemědělství, hospodářství či energetiku. Jde totiž o zcela zásadní témata, u kterých by se hodilo mít osobu, jenž je seznámená se situací v České republice. Vzhledem k tomu, o jakých potencionálních komisařích se však mluví a jaké by tam mohla vláda Petra Fialy vyslat, se však obávám, zda by jim někdo byl tyto důležitější portfolia ochotný svěřit.

Karel Diviš, Svobodní

Karel Diviš
Svobodní

Měli bychom usilovat o portfolio, které v současné chvíli drží Maroš Šefčovič (interinstitucionální vztahy a strategický výhled, pozn.red.) abychom mohli co nejvíce zmírnit dopady Green Dealu na evropské ekonomiky. Další možností by bylo portfolio energetiky, které v současné chvíli drží Kadri Simson.

Anketní otázky obdržely ty politické strany, které podle průzkumu agentury STEM/MARK z dubna 2024 pro volby do EP překročily hranici dvou procent. Uskupení SPOLU a strana SPD odpovědi nezaslaly.