Éra věrozvěstů

V posledních pár dnech má člověk pocit, že probíhá koordinovaný nálet držitelů extrémních názorů. Tedy alespoň co se koronavirové epidemie týče.

S nejnovějšími zajímavostmi přišli odborář Bohumír Dufek a prezident lékařské komory Milan Kubek a vzbudili tím velký ohlas. Podobné hlasy by ale okamžitě zapadly, pokud by v Česku fungovala silná vláda, která by jasně a srozumitelně lidem řekla, co se bude v příštích dnech dít.

Česko je v bezbřehém stavu. Není jasné, kdy půjdou děti do škol, dokdy potrvá nouzový stav, kdy se otevřou obchody, kdy se sundají roušky. Je zřejmé, že vláda o tom sama nic netuší. Neexistuje jízdní řád pro vývoj situace. Není proto divu, že se držitelé pomýlených názorů hlásí o slovo a věří, že to budou oni, kdo zapálí louč, jejíž světlo nás vyvede z temnoty. A také není divu, že je lidé poslouchají, protože jiné jasné vize chybějí. 

Pánové Dufek a Kubek jsou, i přes svou chvályhodnou snahu něco říci, trochu mimo realitu. Prvně jmenovaný předseda Asociace samostatných odborů prohlásil, že není třeba, aby v Česku bylo až 40 tisíc restaurací, polovina prý může zkrachovat. Naopak je podle něj dobré, aby se lidé právě z oblasti služeb rekvalifikovali na jinou práci, třeba jako svářeči. Pravda, byla by to excelentní práce s kádry, ale doba, kdy si člověk nemohl svobodně vybrat, co bude v životě dělat, je díkybohu pryč.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit