Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Čokoláda bez cukru není čokoláda. V Německu řeší kakaový spor

V Německu vyrobili čokoládu obsahující sto procent kakaa. Protože neobsahuje cukr, nesmí se nazývat čokoláda.

Čokoláda bez cukru není čokoláda. V Německu řeší kakaový spor
ilustrační foto | Archiv

V centru Berlína poblíž náměstí Gendarmenmarkt funguje prodejna, kde před pandemií vyráběli zákazníkům čokoládu podle vlastních představ. Do sladké tabulky si každý mohl přimíchat, co chtěl, a krámek tak patřil k oblíbenému cíli mnoha návštěvníků německé metropole.  

Prodejna patří pod německého výrobce čokolády Alfred Ritter, známého značkou čokolád typické čtvercové formy Ritter Sport. Výrobce se nyní dostal s německým státem do pozoruhodného sporu. 

Firma uvedla na trh novou verzi čokolády pod názvem Cacao y Nada. Ta se podle firmy skládá prakticky ze sta procent z kakaa, s čímž však narazila u německých úřadů. Tamní vyhláška totiž nařizuje, že čokoláda musí obsahovat i cukr, což nový výrobek nesplňuje. Podle společnosti Alfred Ritter je totiž slazen kakaovou šťávou.

Šéf firmy Andreas Ronken tvrdí, že legislativa z roku 2003 neodpovídá současným trendům. „Když může být salám z hrachu, nepotřebuje ani čokoláda cukr,“ prohlásil Ronken.

Společnost se chce zasadit o změnu potravinové legislativy. Do té doby plánuje nabízet novinku pod alternativním označením jako třeba kakaová tabulka. 

Na českém trhu by firma nejspíš takový problém neměla. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy by inspekce stejný produkt označený jako čokoláda nejspíš nevyhodnotila jako nevyhovující. Podle něj sice v definici ve vyhlášce je uveden cukr jako součást jak mléčné, tak hořké čokolády, na rozdíl od kakaového másla nebo kakaové sušiny však není stanoveno u žádné verze jeho minimální množství. To tak teoreticky může být i nulové.

Podobně možná nakonec dopadne celá záležitost i v Německu. Ministryně zemědělství Julia Klöcknerová se v rozhovoru pro týdeník WirtschaftsWoche vyjádřila, že podle názoru ministerstva se vyhláška ohledně využití „přídavků obsahujících cukr neomezuje jen na určité druhy cukru“. Kakaová šťáva v čokoládě by tak podle ní měla projít.

Pro Ritter Sport dopadla nakonec celá akce poměrně dobře. Firma oznámila, že novinka je pro tuto chvíli už vyprodaná.