V centru Berlína poblíž náměstí Gendarmenmarkt funguje prodejna, kde před pandemií vyráběli zákazníkům čokoládu podle vlastních představ. Do sladké tabulky si každý mohl přimíchat, co chtěl, a krámek tak patřil k oblíbenému cíli mnoha návštěvníků německé metropole.
Prodejna patří pod německého výrobce čokolády Alfred Ritter, známého značkou čokolád typické čtvercové formy Ritter Sport. Výrobce se nyní dostal s německým státem do pozoruhodného sporu.
Firma uvedla na trh novou verzi čokolády pod názvem Cacao y Nada. Ta se podle firmy skládá prakticky ze sta procent z kakaa, s čímž však narazila u německých úřadů. Tamní vyhláška totiž nařizuje, že čokoláda musí obsahovat i cukr, což nový výrobek nesplňuje. Podle společnosti Alfred Ritter je totiž slazen kakaovou šťávou.
Šéf firmy Andreas Ronken tvrdí, že legislativa z roku 2003 neodpovídá současným trendům. „Když může být salám z hrachu, nepotřebuje ani čokoláda cukr,“ prohlásil Ronken.
Společnost se chce zasadit o změnu potravinové legislativy. Do té doby plánuje nabízet novinku pod alternativním označením jako třeba kakaová tabulka.
Na českém trhu by firma nejspíš takový problém neměla. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy by inspekce stejný produkt označený jako čokoláda nejspíš nevyhodnotila jako nevyhovující. Podle něj sice v definici ve vyhlášce je uveden cukr jako součást jak mléčné, tak hořké čokolády, na rozdíl od kakaového másla nebo kakaové sušiny však není stanoveno u žádné verze jeho minimální množství. To tak teoreticky může být i nulové.
Podobně možná nakonec dopadne celá záležitost i v Německu. Ministryně zemědělství Julia Klöcknerová se v rozhovoru pro týdeník WirtschaftsWoche vyjádřila, že podle názoru ministerstva se vyhláška ohledně využití „přídavků obsahujících cukr neomezuje jen na určité druhy cukru“. Kakaová šťáva v čokoládě by tak podle ní měla projít.
Pro Ritter Sport dopadla nakonec celá akce poměrně dobře. Firma oznámila, že novinka je pro tuto chvíli už vyprodaná.