ČNB stáhla základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta. Je nejníž od února 2022

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila ve čtvrtek základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta Sazba se dostala na nejnižší úroveň od počátku února 2022. Zpomalení uvolňování měnové politiky po čtyřech předchozích snížení sazby o půl procentního bodu odpovídá očekávání finančního trhu.

ČNB stáhla základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta. Je nejníž od února 2022
ČNB snížila základní úrokovou sazbu | Hrot24, Tomáš Novák

Vedle základní úrokové sazby snížila bankovní rada ve stejném rozsahu i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, je nově 5,5 procenta. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, klesla na 3,5 procenta.

Uvolňování měnové politiky zahájila ČNB loni v prosinci, kdy v prvním kroku snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Předtím byly sazby rok a půl v neměnné výši sedmi procent. Letos v únoru ČNB snižování sazeb zrychlila, když sáhla k poklesu o půl procentního bodu, stejný krok následně třikrát zopakovala.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.

Koruna v reakci na zveřejnění rozhodnutí reagovala vůči euru nejdříve posílením o 0,17 procenta, ale krátce po 14:32 se vrátila k úrovni před zveřejněním na 25,38 korun za euro, řekl ČTK analytik XTB Tomáš Cverna.

"Snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu není překvapivé. V uplynulých týdnech tuto možnost avizovalo ve svých komentářích několik členů bankovní rady," uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Slabost české ekonomiky v kombinaci s červnovou inflací přesně na dvouprocentním cíli centrální banky by nabádaly k odvážnějšímu postupu, tedy strmějšímu snížení sazeb, míní analytik Cyrrusu Vít Hradil. Naopak k opatrnosti podle něj nabádá relativně slabý kurz české měny a také skutečnost, že nedávné inflační statistiky byly snižovány kategoriemi, jako jsou potraviny a pohonné hmoty, které mohou svůj vývoj kdykoliv opět otočit.

Změna úroků centrální banky se podle Jáče v ekonomice naplno projeví se zpožděním několika kalendářních čtvrtletí. "Snižování úroků, k němuž ČNB přistoupila od počátku letošního roku, se v české ekonomice začne naplno projevovat až počínaje prvním čtvrtletím 2025," dodal.

Nižší úrokové sazby budou akcelerovat růst české ekonomiky v příštím roce, doplnil analytik BHS Štěpán Křeček. Pokles úroků bude motivovat firmy k navýšení investiční aktivity, míní. Spotřebitelům podle něj umožní, aby zvýšili své útraty v obchodech.

Snížení o 25 bodů bylo plně v souladu s očekáváním trhu, souhlasil Cverna. ČNB tak podle něj reaguje na zpomalující inflaci, ale zároveň je obezřetná kvůli napjatému trhu práce a oslabující koruně. Očekává, že ČNB bude v pomalejším snižování sazeb pokračovat i na příštích třech zasedáních, které zbývají do konce roku.

Vliv na chod ekonomiky bude mít dnešní krok centrální banky jen minimální, upozornil analytik Banky Creditas Petr Dufek. Českou ekonomiku podle něj nedusí úrokové sazby, ale v první řadě klesající zakázky exportně orientovaného průmyslu. Daniel Janeček ze strategického poradenství PwC ČR předpokládá, že ČNB bude i nadále pokračovat ve snižování sazeb, které na konci roku mohou klesnout pod čtyři procenta.