Čínští výrobci solárních panelů krachují. Peking to přehnal s dotacemi

Výrobní kapacity pro produkci solárních panelů se ztrojnásobily a marže klesly o sedmdesát procent, stěžují si čínské firmy.

Čínští výrobci solárních panelů krachují. Peking to přehnal s dotacemi
Většina solárních panelů se vyrábí v Číně, ilustrační foto | Shutterstock.com

Fotovoltaické panely z Číny zaplavily celý svět. Obrovské dotace komunistického režimu do solárního byznysu ale vedou nakonec k tomu, že solární systémy nemá kdo kupovat a čínští výrobci přiznávají, že mají problémy s odbytem.

Deník South China Morning Post připustil, že čínský solární sektor zažívá zlé časy, protože se celková kapacita výroby solárních článků téměř ztrojnásobila, zatímco marže firmám klesly o 70 procent.

Na těžkosti výrobců upozornil i jeden z dolarových miliardářů Ču Kung-šan, zakladatel a předseda GCL Technology a předseda Asijské fotovoltaické průmyslové asociace. Čína se sice podílí na 80 procentech globální výroby solárních panelů, na současnou situaci na trhu ale musí zareagovat Peking, tvrdí manažer.

Solární sektor potřebuje podle něj vládní „viditelnou ruku“, která ovlivní už tak přeregulovaný čínský trh. Problém je hlavně v tom, že je na trhu příliš mnoho výrobců panelů. „V krvavé soutěži se navzájem ničíme,“ varoval.

Další komplikací je reakce tradičních odběratelů v USA a Evropě. Jen za loňský čínské firmy vyvezly celosvětově 220 gigawattů instalovaného výkonu solárních modulů, meziročně to znamená o 55 GW více. Vyšetřování evropských orgánů kvůli nedovoleným dotacím i vysoká cla Bílého domu poptávku po čínských výrobcích zásadně ochladily.

Velcí čínští výrobci fotovoltaiky, jako je Longi nebo Trina Solar, už musely část svých výrobních kapacit uzavřít a propouštět zaměstnance, což vedení státu nerado vidí. Peking oznámil, že zváží urychlení instalací fotovoltaických zařízení, aby zvýšil domácí poptávku.

Analytik Dennis Ip z hongkongské společnosti Daiwa Capital Markets varoval, že příjmy čínských výrobců budou i nadále kolísat, pokud neomezí produkci. Zakopaný pes spočívá v tom, že se kvůli obrovské nadprodukci prodávají solární panely pod výrobními náklady. Za poslední rok klesla cena solárních modulů až o padesát procent.

Nadprodukci vyvolala čínská vláda. Jen za loňský rok investovala v přepočtu 130 miliard dolarů do rozšíření domácího solárního průmyslu, upozornila poradenská společnost Wood Mackenzie. Fotovoltaické panely začaly vyrábět i firmy, které stály mimo solární sektor.

Že přeregulovaná ekonomika říše středu nefunguje, tak jak má, připustil i čínský vládce Si Ťin-pching. Výroba se má přizpůsobit „místním podmínkách“ a zajistit „spravedlivou hospodářskou soutěž“, prohlásil neurčitě.