Cena lithiových baterií prudce padá, za deset let o 70 procent. Může za to zvýšená výroba a upadající poptávka

Ceny lithium-iontových baterií výrazně klesly v důsledku zvýšené výroby a snížené poptávky. Výrazně se snížila také cena lithia, které se těží v dolech.

Cena lithiových baterií prudce padá, za deset let o 70 procent. Může za to zvýšená výroba a upadající poptávka
Cena lithiových baterií prudce padá | foto Shutterstock.com

I když se očekává, že poptávka po lithium-iontových akumulátorech bude do roku 2040 růst až devítinásobně, protože se bude ve stále větší míře prosazovat rozvoj elektromobilů a řešení pro ukládání energie z obnovitelných zdrojů, v současnosti je tomu naopak.

Globální poptávka po lithium-iontových článcích kvůli nezájmu o koupi nového auta s bateriemi klesá. Naopak zejména v Číně v minulých letech vznikly nadměrné kapacity pro výrobu baterií a to zásadně tlačí na světových trzích jejich ceny dolů.

Ceny lithia se od maxim na konci roku 2022 snížily dokonce o 90 procent, uvedl analytik Bruno Venditti z Visual Capitalist. Někde to už vedlo k uzavírání dolů a zásadnímu snižování ceny akumulátorů do elektromobilů.

Průměrná cena lithium-iontových baterií klesla z 290 dolarů za kilowatthodinu v roce 2014 na 103 dolarů v roce 2023. Většina ceny připadá na články z katody – 54 procent, 18 procent ceny tvoří anoda a zbývajících 28 procent ostatní součásti bateriových článků.

I pro následující měsíce komoditní analytici očekávají, že budou ceny nejrozšířenějších akumulátorů dále klesat kvůli převisu nabídky v Číně.

Paniku u producentů baterií způsobilo nečekané uzavření jednoho z největších čínských lithiových dolů, který provozuje největší světový výrobce baterií CATL. Důl v jihovýchodní provincii Ťiang-si produkoval zhruba šest procent celosvětové nabídky lithia.

„Krok CATL má silný dopad. Protože se jedná o největšího výrobce baterií na světě. Posiluje to očekávání propadu poptávky po akumulátorech,“ varovala analytička kovů a těžby ze společnosti S&P Global Commodity Insights Alice Yuová.

Zejména nadměrná čínská produkce baterií tlačí dolů i ceny dalších kovů, jako je kobalt nebo nikl. Cena kobaltu se za posledních dvanáct měsíců propadla o 27 procent. Analytici ale druhým dechem dodávají, že dlouhodobě bude poptávka po lithiu růst. Klíčové ale bude, jak se bude vyvíjet trh s elektromobily v Číně v příštím roce.

Hongkongský deník South China Morning Post varoval, že v příštím roce na území pevninské Číny skončí velkorysé vládní dotace na nákup elektromobilů a prodeje se propadnou. „Většina nakupujících, kteří navštívili naše showroomy, uvedla, že je nejlepší čas na nákup elektromobilů kvůli dotacím centrálních a místních úřadů,“ řekl manažer prodeje Yiyou Auto Service v Šanghaji Tian Maowei.

Dotace dosáhly až 20 tisíc jüanů (65 800 korun) na nákup nového elektromobilu. Například vůz BYD Seal se dá pořídit za 70 tisíc jüanů, což je v přepočtu 230 tisíc korun.