Čárový kód pro broučky

Nové DNA metody skokově zvyšují naše znalosti o přírodě. Čeští vědci díky nim nyní identifikovali tisíc nových druhů v jedné jediné skupině tropických brouků

Čárový kód pro broučky
Nově objevené a dosud nepojmenované druhy dlouhoústcovitých z Papuy Nové Guineje. | Foto Michal Motyka

„Některé samice jsou větší a pestře zbarvené. Jejich samci jsou v podstatě pouze létající schránky na sperma – vypadají tedy úplně jinak, jsou mnohem menší, černí... Bez znalosti DNA je nejsme schopni k sobě přiřadit a dříve byli chybně zařazeni do odlišných skupin,“ říká vedoucí výzkumné skupiny Ladislav Bocák z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci.

Čeští vědci provedli velkou analýzu hmyzu z více než 800 lokalit v Asii, Africe a Austrálii a v jediné skupině brouků „dlouhoústcovitých“ nalezli asi dva tisíce druhů, z toho polovinu dosud neznámých.

Využili k tomu „DNA přístup“, kdy spojili dvě metody: „Takzvané sekvenování krátkých úseků mitochondriální DNA slouží jako ‚čárový kód‘ pro identifikaci druhů,“ vysvětluje Bocák. Pro klasifikaci je ale nutné sestrojit „evoluční strom“ – mapu příbuznosti jednotlivých druhů, k jeho vytvoření vědci použili sekvenování nové generace, které poskytuje nesrovnatelně větší objemy dat z celého genomu. „Podařilo se nám vytvořit fylogenetickou klasifikaci, která je nezbytná pro výzkum ve všech biologických disciplínách,“ říká Bocák, podle kterého je to výsledek práce mnoha lidí a dvaceti let sběru vzorků.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit