Buffett překvapil prodejem akcií Applu a Bank of America

Investiční společnost Berkshire Hathaway, vedená legendárním investorem Warrenem Buffettem, výrazně zredukovala svůj podíl v technologickém gigantu Apple. Podle nejnovějšího výkazu o výnosech za druhé čtvrtletí 2024 Berkshire snížila svůj podíl v Applu téměř o polovinu.

Buffett překvapil prodejem akcií Applu a Bank of America
Buffett překvapil prodejem akcií Applu a Bank of America | foto: Shutterstock.com

Společnost Berkshire Hathaway snížila podíl v Applu na 84,2 miliardy dolarů, což představuje snížení z 790 milionů akcií na pouhých 400 milionů. Tento krok je pozoruhodný vzhledem k Buffettově známé strategii dlouhodobého držení akcií.

Není to však první redukce podílu v Applu ze strany Berkshire. V posledním čtvrtletí roku 2023 společnost prodala 10 milionů akcií Applu, což tehdy představovalo asi 1% jejího podílu. V prvním čtvrtletí 2024 následovalo další snížení o 13%.

Zatímco Berkshire snižuje svou pozici v Applu, společnost hlásí rekordní rezervy v hotovosti. Ve druhém čtvrtletí 2024 dosáhly téměř 277 miliard dolarů, což je výrazný nárůst oproti 189 miliardám dolarů v předchozím čtvrtletí.

Kromě Applu Berkshire snížila svůj podíl také v Bank of America, své druhé největší pozici, na 41,1 miliardy dolarů. Celkově společnost ve druhém čtvrtletí prodala akcie v hodnotě 75,5 miliardy dolarů.

I přes tyto změny zůstává portfolio Berkshire Hathaway koncentrované. Přibližně 72% jeho celkové hodnoty je soustředěno v pěti společnostech: American Express, Apple, Bank of America, Coca-Cola a Chevron.