Hrot24.cz
Budoucnost korejského kimchi je nejistá: Klimatické změny zasahují do pěstování napa zelí

www.chatgpt.com - vytvořeno pomocí nástroje Dall-E 2

Budoucnost korejského kimchi je nejistá: Klimatické změny zasahují do pěstování napa zelí

Tradiční korejské kimchi, pokrm z fermentovaného napa zelí, čelí vážné hrozbě kvůli klimatickým změnám. Odborníci varují, že rostoucí teploty nepříznivě ovlivňují kvalitu i množství napa zelí, které je hlavní surovinou pro přípravu kimchi.

Michael Skřivan

Michael Skřivan

šéfredaktor

Napa zelí, klíčová složka kimchi, prospívá v chladnějším podnebí a obvykle se pěstuje v horských oblastech, kde letní teploty zřídka překračují 25 °C. Rostlinný patolog a virolog Lee Young-gyu uvádí, že optimální teplota pro pěstování zelí je mezi 18 a 21 °C. Studie však naznačují, že v důsledku klimatických změn by teplejší počasí mohlo v budoucnu pěstování napa zelí v Jižní Koreji znemožnit.

Důsledky klimatických změn jsou již patrné. Lee Ha-yeon, nositelka titulu Kimchi Master od ministerstva zemědělství, popisuje, jak vyšší teploty způsobují kazivost srdce zelí a proměňují kořen v kaši. Varuje, že pokud tento trend bude pokračovat, výroba kimchi v létě by mohla být vážně ohrožena.

Statistiky ukazují dramatický pokles pěstebních ploch vysoko položeného zelí. Loni bylo obděláváno pouze 3 995 hektarů, což je méně než polovina plochy před 20 lety. Prognózy jsou ještě pesimističtější – podle Rural Development Administration by se do roku 2049 mohla plocha zmenšit na pouhých 44 hektarů a do roku 2090 by pěstování zelí v horských oblastech mohlo zcela vymizet.

Kromě rostoucích teplot způsobují problémy také nevyzpytatelné deště a škůdci, kteří se v teplejším klimatu obtížněji kontrolují. Zvlášť problematická je houbová infekce, která často napadá plodiny těsně před sklizní a ničí úrodu.

Vláda se snaží situaci řešit budováním skladovacích zařízení s řízenou teplotou a vědci pracují na vývoji odolnějších odrůd zelí. Farmáři jako 71letý Kim Si-gap však vyjadřují obavy, že nové odrůdy budou nákladnější na pěstování a mohly by ovlivnit tradiční chuť kimchi.

Klimatické změny tak přinášejí další výzvu pro jihokorejský průmysl kimchi, který už nyní čelí konkurenci levnějších dovozů z Číny. Podle celních údajů vzrostl dovoz kimchi do července tohoto roku o 6,9 % na 98,5 milionu dolarů, přičemž většina pochází z Číny.

Situace znepokojuje nejen výrobce, ale i spotřebitele. Jak říká farmář Kim Si-gap: "Kimchi je nepostradatelnou součástí naší kuchyně. Co budeme dělat, pokud ho nebudeme schopni vyrábět?"