Házet sekerou a pít pivo: Britské bary nabízejí víc než jen alkohol

Nový výzkum ukazuje, že bary a hospody nabízející společenské aktivity, jako je házení seker, mini-golf nebo šipky, přispěly za poslední dva roky k prvnímu čtvrtletnímu nárůstu nově otevřených pohostinských podniků ve Velké Británii.

Házet sekerou a pít pivo: Britské bary nabízejí víc než jen alkohol
Házet sekerou a pít pivo: Britské bary nabízejí víc než jen alkohol | https://chatgpt.com/ - vytvořeno v Dall-e 2

V červnu 2024 bylo v Británii registrováno 99 207 pohostinských podniků, což představuje nárůst o 0,5 % oproti březnu. Jde o první nárůst od poloviny roku 2022 a teprve třetí od začátku pandemie Covid-19 na začátku roku 2020, kdy mnoho podniků v tomto sektoru muselo zavřít a již neotevřelo.

Konzultační firmy CGA, NIQ a AlixPartners, které výzkum provedly, uvádějí, že nárůst počtu podniků byl tažen především bary, jejichž počet vzrostl o 2,5 % na 4 459. Zvláště pak „tématické bary", které vzrostly o 28,9 % na 281 v červnu ve srovnání s předchozím rokem. Tato kategorie zahrnuje „konkurenčně společenská" zařízení, kde si hosté mohou zahrát různé hry a sporty.

Graeme Smith, výkonný ředitel v AlixPartners, vysvětluje, že spotřebitelé „chtějí jít ven a sdílet zážitky s přáteli a kolegy" a že zážitková volnočasová aktivita je „více inkluzivní protože se většinou hraje na body a ne každý chce jen popíjet alkohol a sedět u stolu". Navíc i přes omezení pravidelných výdajů kvůli krizi si lidé stále dopřávají společenské akce, kde tato zařízení dominují.

Další faktory růstu podniků jsou posun od nočních akcí k denním a expanze řetězců, jako je Flight Club nebo Lane7, které otevírají nové pobočky ve Velké Británii i v zahraničí.

Naopak ubylo nočních barů, nočních klubů a „vzdělávacích barů" na kolejích. Naopak vzrostl počet koktejlových barů a barů s řemeslným pivem od malých pivovarů.