Boj o Liberty Ostravu: Dvě společnosti nabízejí řešení

Dvě společnosti, Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada a Třinecké železárny ze skupiny Moravia Steel, projevily zájem o provoz druhovýroby v zadlužené Liberty Ostrava. Jejich nabídky na zajištění provozu těchto závodů nyní posuzuje insolvenční správce Šimon Peták.

Boj o Liberty Ostravu: Dvě společnosti nabízejí řešení
Hutě Liberty Ostrava | foto: Shutterstock.com

Peták uvedl pro ČTK, že vyhodnocování obou nabídek probíhá v tomto týdnu a výsledky předloží prozatímnímu věřitelskému výboru do konce týdne. Tollingové financování by mohlo podle něj znamenat udržení 1500 až 1700 pracovních míst v rourovně a válcovně plochých výrobků a další pozice v obslužných provozech. 

Insolvenční správce zároveň připravuje i prodej nepotřebného majetku huti, který by mohl začít do dvou měsíců. Zisk z tohoto prodeje bude zahrnut do majetkové podstaty pro uspokojení věřitelů.

Krajský soud v Ostravě v pátek omezil Liberty Ostrava v nakládání s podstatnou částí majetku. Majetková práva nově vykonává insolvenční správce, zatímco představenstvo huti si ponechalo dispoziční práva k některým dalším závodům. Peták kritizoval postup vedení Liberty Ostrava ohledně spolupráce se společností Qarmet.

Většina provozů Liberty Ostrava je od loňského prosince odstavena kvůli zastavení dodávek energií. Firma chystá hromadné propouštění 2300 zaměstnanců z celkových více než 4000.