Bogota zažila nejsušší období za posledních 55 let. Obyvatelé budou mít dny bez vody

Hlavní město Kolumbie, ve kterém žije osm milionů obyvatel, je na tom se zásobami pitné vody stále hůře. Musí přijmout drastická opatření, aby došlo k zásadnímu snížení spotřeby vody.

Bogota zažila nejsušší období za posledních 55 let. Obyvatelé budou mít dny bez vody
Kolumbii trápí extrémní sucho, ilustrační foto | Shutterstock.com

Bogota, která leží v Andách ve výšce 2600 metrů nad mořem, je fakticky bez zásob pitné vody. Na problémy s nedostatkem vody se upozorňuje už několik měsíců, situace se ale stále zhoršuje. Dešťové srážky během srpna byly nejnižší za posledních 55 let, i proto mají vodní nádrže, jež napájejí mnohamilionovou aglomeraci, stále méně zásob.

Dramatické situaci odpovídají i stále přísnější opatření. Radnice oznámila, že každý obyvatel bude muset strávit čtyřiadvacet hodin bez tekoucí vody každých devět dní. Opatření vstupuje v platnost od 29. září, oznámil starosta Bogoty Carlos Fernando Galán. Zpřísňuje se také využívání vody pro mytí aut a zavlažování trávníků.

Úředníci začali s omezováním spotřeby vody už před pěti měsíci s nadějí, že se vodní nádrž v přírodním parku Chingaza, která zásobuje vodou hlavní město Kolumbie, do října naplní alespoň na 70 procent své kapacity.

Extrémně suché počasí ale trvá mnohem déle, než bylo v minulých dekádách běžné. Nyní se zásoba vody ve vodní nádrži blíží k hranici 45 procent své kapacity. „Očekávané deště zatím nepřišly,“ varoval Galán a apeloval na obyvatele Bogoty, aby vyvinuli ještě větší snahu a co nejvíce omezili spotřebu vody.

Pokud úroveň vody klesne pod 36 procent kapacity přehrady, přijdou další drastická omezení spotřeby vody, včetně zavedení přídělů vody na jeden den a osobu.

Už v červnu byl zaveden systém, kdy byl každý obyvatel Bogoty bez vody každých 18 dní. Radnice se rovněž snaží ve větší míře využívat čističky pro úpravu vody z řeky Bogotá, aby uspokojilo poptávku.

Extrémně suché počasí je způsobeno jevem El Niño, letos je ale neobyčejně dlouhé. Navíc se blíží další období sucha během následujících měsíců, varovala kolumbijská ministryně životního prostředí Susana Muhamadová. Vodní nádrže se v jiných letech naplňují v období mezi květnem a srpnem.

Nedostatek vody se projevuje i na spotřebě energií ze spalování zemního plynu, protože vodní nádrže nemohou vyrábět dostatečné množství elektřiny. V sousedním Ekvádoru už kvůli nedostatku vody v hydroelektrárnách musela vláda nařídit řízené odstávky dodávek elektřiny mezi desátou hodinou večer až do šesti hodin ráno, protože zemi zasáhla největší sucha za 61 let.