BMW staví největší solární farmu v Maďarsku. Roste u jeho továrny na elektroauta

V Maďarsku je asi 278 tisíc solárních elektráren pro domácnosti a téměř 3 500 průmyslových solárních elektráren.

BMW staví největší solární farmu v Maďarsku. Roste u jeho továrny na elektroauta
Solární systém bude zabírat plochu rovnající se 71 fotbalovým hřištím. Dohromady bude nainstalováno 71 tisíc panelů; ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Německá automobilka BMW zahájila ve městě Debrecín na východě Maďarska stavbu solární elektrárny, která bude největší v Maďarsku a zároveň největší solární elektrárnou ve vlastnictví BMW. Uvedl to podle agentury MTI ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó, který se zúčastnil slavnostního zahájení projektu.

Solární systém se nachází v místě továrny na elektromobily a bude zabírat plochu rovnající se 71 fotbalovým hřištím. Dohromady bude nainstalováno 71 tisíc panelů, část z nich na střeše závodu, o výkonu 43 megawattů, což by stačilo pro pokrytí spotřeby 20 tisíc domácností. Podle původního plánu má být projekt dokončen do listopadu 2025, kdy má začít v závodě výroba.

Szijjártó uvedl, že v Maďarsku je v současnosti zhruba 278 tisíc solárních elektráren pro domácnosti a téměř 3 500 průmyslových solárních elektráren. „Oproti původním plánům, podle kterých měla maďarská solární kapacita do roku 2030 dosáhnout šesti tisíc megawattů, jsme již dosáhli 6 700 megawattů,“ řekl.

BMW investuje do továrny na výrobu elektromobilů v Debrecínu dvě miliardy eur (50,2 miliardy korun). Závod má zahájit provoz do konce roku 2025 a vyrábět má až 150 tisíc aut ročně. Kromě nich bude součástí továrny také závod pro montáž baterií

.