Biometan a vodík v plynovodech, LNG v nákladní dopravě: GasNet tvoří budoucnost české energetiky

Skupina GasNet modernizuje českou energetiku s cílem posílit její nezávislost a udržitelnost.

Biometan a vodík v plynovodech, LNG v nákladní dopravě: GasNet tvoří budoucnost české energetiky
foto GasNet

Největší tuzemský distributor plynu navyšuje podíl biometanu v síti a současně připravuje Česko na využití dalšího obnovitelného plynu: vodíku. Nepostradatelnost těchto plynů pro budoucnost ČR potvrdil i Podvýbor pro energetiku Poslanecké sněmovny.

Jeho členové letos v březnu přijali usnesení, že biometan a vodík představují alternativy k fosilním palivům a jsou naprosto nezbytné pro transformaci energetiky s cílem dosáhnout klimatické neutrality a zachovat konkurenceschopnost průmyslu v ČR.

Biometan: plyn, který si vyrobíme v Česku

Biometan by mohl do roku 2030 nahradit až 15 % spotřeby zemního plynu pro vytápění i silniční dopravu. Infrastruktura GasNetu je na biometan plně připravená a firma ho již distribuuje ze tří stanic. Letos nově na Karvinsku a Havířovsku z energetického centra Horní Suchá.

„Výhodou tohoto zeleného a plně obnovitelného plynu je, že se nemusí odnikud vozit a může se vyrábět přímo v místě spotřeby. Výroba biometanu tak podporuje i energetickou nezávislost,“ říká Andrej Prno, který připojování stanic v GasNetu řídí.

Zdůrazňuje také přínos biometanu k udržitelné ekonomice: „Biometan představuje konečný produkt cirkulárního hospodářství, které v GasNetu podporujeme. Když to zjednoduším – vyhozené slupky od brambor se vám do kuchyně vrátí v podobě plynu, na kterém uvaříte další jídlo.“

GasNet připravuje Česko na vodík

Evropa současně řeší, jak v krátkodobém horizontu začít využívat další zelený plyn: vodík. Odpověď přináší tzv. blend neboli příměs vodíku v zemním plynu a biometanu. Díky tomu, že GasNet dlouhodobě investuje do modernizace infrastruktury, je jeho síť technicky připravena až na 20% příměs. Na dalším zvyšování podílu spolupracuje s iniciativou Ready4H2, která sdružuje distributory plynu z celé Evropy.

LNG jako klíč k úspornější a nízkoemisní dopravě

GasNet posiluje i využití zkapalněného plynu (LNG) v silniční nákladní dopravě. „Podíleli jsme se na testování LNG vozů, spolupracujeme s výrobci a s dopravci. Denně obsluhujeme na našich čtyřech LNG stanicích desítky zákazníků a síť plniček neustále rozšiřujeme,“ říká Filip Dostál, vedoucí Business Developmentu v GasNetu.

LNG významně snižuje emise a jelikož se od roku 2027 začnou emisní povolenky vztahovat na silniční dopravu, stává se LNG i finančně atraktivní alternativou k naftě. Díky nižším cenám povolenek přinese LNG logistickým firmám zajímavé úspory. „Ještě výraznější úsporu pak přinese bioLNG,“ dodává Dostál.