Zdravotnictví v propasti. „Už dochází čas. Chce to privátní pojištění a zavřít část nemocnic,“ říká respektovaný lékař

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Celý článek
0

Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Že sociální sítě ovládá progresivní levice? Nesmysl, velká část influencerů je pravicová

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Celý článek
0

Až čtvrtina restaurací nejspíše znovu neotevře, pomoci jim může digitalizace

V Česku se ještě koncem loňského roku nacházelo téměř 135 tisíc pohostinských a stravovacích zařízení. Pro mnohé z nich bude letošní rok likvidační.

Až čtvrtina restaurací nejspíše znovu neotevře, pomoci jim může digitalizace
ilustrační foto | Profimedia.cz

Řada stravovacích zařízení totiž přišla, během první vlny koronavirové pandemie, o většinu svých úspor, které si v průběhu krátkého letního rozvolnění nestihly znovu našetřit. Absenci finančních rezerv tak nemusí ustát až 34 tisíc restaurací. Pomoci jim mohou nové technologie a digitální stravenky.

Nedostatek finančních rezerv, omezení provozní doby do osmé hodiny večer a nutnost výdejového prodeje, však nejsou jedinými komplikacemi, se kterými se restauratéři potýkají. Ničí je i úbytek zákazníků způsobený strachem z přenosu viru. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, Tomáš Prouza, nedávno odhadl, že vládní omezení nemusí přežít až 25 procent restaurací. Český statistický úřad přitom ke konci roku 2019 evidoval na 134 708 stravovacích a pohostinských zařízení, zkrachovat by tak mohly až tisíce z nich. „Nevím, jak dlouho ještě takový provoz zvládneme. Nemáme již skoro žádné rezervy a kvůli zkrácení otevírací doby jsme přišli o většinu zákazníků,“ říká například majitel restaurace Plné břicho, pan Karel Louda.

Restauracím může pomoci digitalizace 

Příklon provozovatelů gastropodniků k inovacím a digitalizaci začal již na jaře. Při jarní uzavírce musely restaurace velmi rychle začít nabízet své zboží prostřednictvím internetu a využívat dovážkových služeb, které si však účtují až 30procentní marži. Restaurace začínají využívat také služby umožňující bezkontaktní příjem objednávek. Například mobilní aplikaci Kelnero, díky které lze zákazníka odbavit zcela bez obsluhy, využívají již desítky restaurací. Do konce roku plánuje její provozovatel, Václav Kurel ze společnosti Benefit Management, zapojit až tři stovky podniků.

„Kelnero zákazníkovi umožňuje platit klasicky bankovní kartou nebo pomocí e-stravenek naší značky Benefit Plus a objednávku vyzvednout u výdejního okénka. Kelnero navíc podporuje restaurace s vlastním rozvozem. Restaurace si mohou samy nastavit cenu doručení dle vzdálenosti. Do 15.12. obdrží nově registrovaní uživatelé 50 Kč bonus. Na akci máme vyčleněno 500 tisíc korun vzhledem k tomu, že očekáváme zájem až 10 tisíc zákazníků. Vnímáme to jako podporu na získávání nových uživatelů naší aplikace a zároveň jako pomoc těžce postiženým restauracím,“ říká Václav Kurel.

Jak snížit náklady spojené s přijímáním stravenek

Celková roční hodnota vydávaných stravenek na českém trhu se pohybuje okolo 17 miliard korun. V restauracích však zákazníci utratí pouhých 60 procent, tj. okolo 10 miliard korun, z toho průměrná 4procentní provize vydavatelům stravenek činí cca 400 milionů korun. Kromě samotné objednávky jídla přes aplikaci Kelnero mohou zákazníci své oblíbené restaurace podpořit i tím, že namísto platby kartou využijí e-stravenky Benefit Plus, ze kterých nejsou restauratérům účtovány žádné provize.