Avokáda s certifikátem: Spotřebitelé poznají, odkud plody pochází
V srdci mexické produkce avokád, státě Michoacán, byl ve středu spuštěn nový certifikační program. Jeho cílem je pomoci spotřebitelům ve Spojených státech a dalších zemích vyhnout se avokádům pěstovaným na nelegálně vykácených pozemcích.
šéfredaktor
Pečeť získají avokáda pěstovaná v legálně povolených sadech, kde nedošlo k nelegálnímu odlesnění od roku 2018 nebo k lesnímu požáru od roku 2012. Krok přichází v době, kdy export avokád do USA, největšího spotřebitele mexických avokád, vzrostl od roku 2019 o 48 % a v loňském roce dosáhl hodnoty 3 miliard dolarů.
"Chceme zajistit, aby spotřebitel měl jistotu, že konzumuje avokádo bez ekologické krutosti," uvedl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Michoacánu Alejandro Mendez.
Program automaticky podává stížnost státnímu zástupci, když na základě satelitních snímků identifikuje avokádové sady, které nesplňují certifikační požadavky. I když vláda nemůže přímo blokovat export z nelegálně odlesněných ploch do USA, program nabízí americkým společnostem a spotřebitelům transparentnost ohledně původu a způsobu pěstování avokád.
Daniel Wilkinson, hlavní poradce organizace Climate Rights International, iniciativu vlády Michoacánu uvítal, ale upozornil, že její dopad bude záviset na tom, zda se společnosti rozhodnou program využívat.
Rostoucí poptávka po avokádech přispěla v posledním desetiletí k odlesnění až 28 000 hektarů v středozápadních mexických státech Michoacán a Jalisco. Aktivisté však upozorňují, že tisíce nelegálně odlesněných avokádových sadů by programem mohly zůstat neodhaleny.