Australští vinaři varují: Obchodní spory mohou mít dlouhodobé následky

Australský vinařský sektor se stal varovným příkladem pro evropské producenty potravin a nápojů, kteří se obávají dopadů současného obchodního sporu mezi EU a Čínou. Zkušenosti australských vinařů ukazují, jak obtížné může být zotavit se z náhlé ztráty klíčového exportního trhu.

Australští vinaři varují: Obchodní spory mohou mít dlouhodobé následky
Australští vinaři varují: Obchodní spory mohou mít dlouhodobé následky | Vytvořeno pomocí Dall-e

V roce 2020 Čína uvalila vysoká cla na australská vína v reakci na výzvy Austrálie k vyšetření původu pandemie COVID-19. Tato opatření prakticky zlikvidovala vývoz v hodnotě 800 milionů dolarů ročně a zanechala trvalé následky na australském vinařském sektoru uvádí analýza Reuters.

I po zrušení cel v letošním roce zůstává australský vývoz vína o 34 % nižší než v roce 2019. Vinaři se potýkají s přebytky, klesající spotřebou a nižšími zisky. Někteří byli nuceni zničit svoje neprodejné vinice.

William Dong, CEO DMG Fine Wine, zdůrazňuje poučení z této situace: "Nikdy nedělat stejnou chybu. Chceme s Čínou tancovat, ale nechceme se na ni plně spoléhat." Jeho společnost diverzifikovala produkci mimo Austrálii a zaměřila se na jiné trhy, přesto její prodeje zůstávají o 30 % nižší než před rokem 2020.

Zatímco větší společnosti jako Treasury Wine Estates dokázaly situaci lépe zvládnout díky produkci mimo Austrálii, menší vinaři stále hledají nové trhy pro odbyt svých vín. Mitchell Taylor z rodinného vinařství Taylors Wines upozorňuje, že znovuzískání ztraceného podílu na trhu bude obtížné a časově náročné.

Australská vláda se snaží podpořit sektor investicemi do marketingu a pomoci s navazováním obchodních vztahů v jiných zemích. Přesto Lee McLean z organizace Australian Grape & Wine hodnotí celkový úspěch těchto snah jako smíšený.

Tento případ by měl sloužit jako varování pro evropské producenty, zejména v sektorech jako vepřové maso a brandy, které by mohly být zasaženy případnými odvetnými opatřeními ze strany Číny, proto je lepší diverzifikovat svůj vývoz. Zkušenosti australských vinařů ukazují, že obnova po ztrátě klíčového trhu může být dlouhodobým a náročným procesem.