Apple je opět na vrcholu, znovu se stal nejhodnotnější firmou na světě

Technologický gigant Apple se opět vyšplhal na pozici nejhodnotnější společnosti na světě poté, co jeho akcie tento týden zaznamenaly výrazný růst v návaznosti na odhalení nových funkcí umělé inteligence na konferenci WWDC.

Apple je opět na vrcholu, znovu se stal nejhodnotnější firmou na světě
Apple je opět na vrcholu | Vytvořeno pomocí Dall-e

Akcie společnosti Apple překonaly v tržní kapitalizaci svého rivala Microsoft, ačkoli se tyto společnosti mohou v průběhu obchodního dne stále přetahovat o první místo.

Cena akcií Apple překročila hranici 200 dolarů a v úterý dosáhla nového historického maxima. Tento růst pokračoval i ve středu, kdy akcie vzrostly o další 3 %. Investoři vsází na potenciál umělé inteligence od doby, kdy byl v roce 2022 představen model ChatGPT. Odhalení vlastní AI strategie pravděpodobně přineslo společnosti Apple prudký nárůst ceny akcií.

Na konferenci WWDC představil Apple sadu AI funkcí nazvanou Apple Intelligence, která přinese pokročilé funkce pro zařízení iPhone, iPad a Mac. Tyto funkce umožní uživatelům mimo jiné shrnovat texty, vytvářet vlastní emoji a obrázky nebo přijímat prioritní oznámení. Asistentka Siri také získá funkci lepšího rozeznávání jazyků a rozšíří se také její ovládací prvky pro jednotlivé aplikace.

Nové funkce Apple Intelligence budou vyžadovat iPhone 15 Pro nebo novější, případně Mac či iPad vybavený čipem M1 nebo pokročilejším.

Tržní kapitalizace Apple dosáhla hodnoty 3,28 bilionu dolarů, zatímco Microsoft zaostává s 3,25 bilionem dolarů. Je zřejmé, že investoři věří ve schopnosti Applu inovovat a udržet si vedoucí pozici v rychle se rozvíjejícím odvětví umělé inteligence.