Pád z útesu. Největší investiční banky světa se stahují z Číny, protože prodělávají

Dělat v Číně byznys a vydělávat tam peníze jsou dvě odlišné věci, přičemž prvně jmenovaná je podstatně snadnější než ta druhá. Západní kapitál to teď znovu poznává 

Dělat v Číně byznys a vydělávat tam peníze jsou dvě odlišné věci, přičemž prvně jmenovaná je podstatně snadnější než ta druhá. Západní kapitál to teď znovu poznává 

Celý článek
0

Glosa: Zlaté Bulharsko aneb Cestujte, dokud to jde

Hlavní analytik Hrotu Mirek Zámečník vzpomíná, jak Češi „dovolenkovali“ dříve a kolik je to ve srovnání s dneškem stálo

Hlavní analytik Hrotu Mirek Zámečník vzpomíná, jak Češi „dovolenkovali“ dříve a kolik je to ve srovnání s dneškem stálo

Celý článek
0

Situace už je neúnosná. Známý slum v indické Bombaji čeká rozsáhlá přestavba

Indický slum Dharaví, známý z oscarového filmu Milionář z chatrče, projde radikální proměnou. Na přestavbu jednoho z nejhustěji obydlených míst na světě by měl dohlížet miliardář Gautama Adani, který dokonce v roce 2022 na krátko sesadil Jeffa Bezose z druhé příčky žebříčku nejbohatších lidí světa.

Indický slum Dharaví, známý z oscarového filmu Milionář z chatrče, projde radikální proměnou. Na přestavbu jednoho z nejhustěji obydlených míst na světě by měl dohlížet miliardář Gautama Adani, který dokonce v roce 2022 na krátko sesadil Jeffa Bezose z druhé příčky žebříčku nejbohatších lidí světa.

Celý článek
0

Apple chce do svých telefonů zabudovat umělou inteligenci od OpenAI

Výrobce iPhonů zamýšlí ovládnout etapu umělé inteligence stejným způsobem, jakým se před téměř 20 lety dohodl s Googlem na zařazení jeho vyhledávače do svého internetového prohlížeče Safari.

Apple chce do svých telefonů zabudovat umělou inteligenci od OpenAI
Apple se chystá odhalit své plány na další krok v ovládnutí internetu | Shutterstock.com

Když Steve Jobs v roce 2007 představoval první iPhone, byl to pro Apple historicky přelomový okamžik. Podílel se na něm i šéf jiné firmy ze Silicon Valley: Eric Schmidt z Googlu.

Oba mocní technologičtí byznysmeni vystoupili během konference Macworld společně, aby dali najevo, že firmy, jimž velí, stojí v té internetové vřavě bok po boku. Již v roce 2005 uzavřely Apple a Google dohodu o tom, že vyhledávač firmy z Mountain View bude v prohlížeči Safari v počítačích Applu výchozí volbou.

O dva roky později se Google stal také hlavním vyhledávacím nástrojem v iPhonu, na nějž Apple vsadil svou budoucnost. Fakt, že obě firmy spojily v tomto zařízení své síly, pravděpodobně zajistil Googlu neotřesitelnou vedoucí pozici v závodě o ovládnutí (nejen) amerického internetu.

Symbióza byla dobře vymyšlená. Apple dostal špičkovou technologii a s rostoucí popularitou iPhonů se rozšířila již tak dominantní působnost Googlu. Jeho vyhledávač od těch dob nemá reálnou konkurenci.

Tato dohoda je nyní jádrem antimonopolní žaloby, kterou USA podaly na Google v roce 2020. Mezitím však ovlivnila způsob, jakým Američané užívali internet. Pro Apple to byla nesmírně lukrativní dohoda: Google za její prodloužení v roce 2022 zaplatil 20 miliard dolarů.

Maximální výhoda pro Apple...

Nyní se výrobce chytrých telefonů, hodinek a laptopů chystá odhalit své plány na nový krok v ovládnutí internetu – s pomocí další společnosti ze Silicon Valley. Očekává se, že dnes (v pondělí), kdy generální ředitel Tim Cook zahájí celosvětovou vývojářskou konferenci společnosti Apple, představí novou vizi umělé inteligence oznámením partnerství se společností OpenAI.

Agentura Bloomberg minulý týden informovala, že Apple se připravuje ohlásit zařazení technologie OpenAI do operačního systému iPhonu. Pro Apple je toto partnerství odvážným pokusem o zavedení funkcí generativní umělé inteligence do svých zařízení.

Oznámení následuje po dlouhých měsících dohadů ze strany investorů, vývojářů a dalších zainteresovaných. Ti všichni spekulovali ohledně plánů Applu dostat se k současnému největšímu hitu Silicon Valley.

Nebylo divu. Ačkoli Apple obvykle drží své plány v tajnosti, tentokrát jej okolnosti přinutily jednat rychleji. Na Wall Street i v Silicon Valley se totiž začal formovat pocit, že firma z Cupertina v oblasti AI zaostává. Její konkurenti – za všechny jmenujme Google a Meta Platforms – se vrhli vpřed s vlastními modely, zatímco Microsoft navázal úzkou spolupráci s OpenAI již v roce 2019.

Apple nyní doufá, že zapojením OpenAI coby zavedeného hráče na poli umělé inteligence dokáže uživatelům iPhonů znovu poskytnout tolik žádanou inovační kvalitu.

Analytici firmy Wedbush ve své zprávě napsali, že letošní konference WWDC by mohla být pro Apple nejdůležitější událostí za více než deset let. Nejsilnějším důvodem je přitom skutečnost, že „roste tlak, aby Apple přinesl vývojářům a spotřebitelům zásobu technologií AI.“

...i pro OpenAI

Pro OpenAI by dohoda znamenala přístup k jednomu z nejsilnějších distribučních systémů na světě, protože iPhone dnes po světě aktivně užívá více než miliarda lidí. Čas ukáže, zda bude pro OpenAI dohoda stejně výhodná, jako byla pro Google dohoda s Applem stran vyhledávačů.

Ani OpenAI totiž nemá vyhráno. Firma se na jedné straně stala tváří boomu generativních AI díky rychlosti, s níž v listopadu 2022 vydala ChatGPT. Na druhé straně však firmou otřásají vnitřní spory na téma jejího směřování. Generální ředitel Sam Altman kvůli tomu musel překonat vzpouru mnoha svých klíčových spolupracovníků.

Kromě toho vlajkový produkt firmy má – jako celé odvětví AI – k dokonalosti daleko. ChatGPT si rychle vysloužil kritiku za to, že dokáže fatálně chybovat a je náchylný k „halucinacím“ či „smyšlenkám“, což zpochybňuje spolehlivost technologie, na níž je založen.

Stojí za zmínku, že ani jedna ze společností do pondělního rána dohodu nepotvrdila. Apple již přednedávnem jednal s Googlem o partnerství i v oblasti umělé inteligence. Podle posledních zpráv si však přízeň výrobce iPhonů získala právě Altmanova firma.

Neobvyklý kvap

Jedno je však jisté: Apple se chystá světu představit své plány na další kapitolu ovládnutí internetu, tentokrát v éře umělé inteligence . „Generativní umělou inteligenci považujeme za klíčovou příležitost pro všechny naše produkty a věříme, že máme výhody, které nás v této oblasti odlišují,“ řekl CEO Tim Cook, když na začátku května zveřejňoval výsledky hospodaření za letošní první kvartál. Tehdy poznamenal, že jeho společnost oznámí novinky „v následujících týdnech.“

To načasování je bezesporu pozoruhodné. Apple nebývá při přijímání nových technologií a jejich integraci do praxe mezi prvními. Obvykle zkoumá, vyvíjí a snaží se zdokonalovat nové technologie několik let, než je zahrne do nových produktů – ale rychlost, s jakou svět přijímá generativní umělou inteligenci, potřebu mít smartphone s nejmodernější technologií tlačí kupředu.

Kromě toho Apple potřebuje umělou inteligenci i z dalších důvodů. Důraz na AI by mohl podpořit růst prodeje iPhonů a služeb na několik let dopředu. Zmlsaní uživatelé nyní čekají na zásadní upgrade svých zařízení déle, než byli zvyklí. Na spotřebitele po celém světě (avšak zejména v Číně) doléhají nejisté vyhlídky do ekonomické budoucnosti.

Firma kromě toho čelí regulačnímu tlaku ve Washingtonu; a aby toho nebylo málo, minulý týden ji výrobce čipů Nvidia sebral pozici druhé největší veřejně obchodované americké firmy. Injekce v podobě dohody s OpenAI přichází v pravou chvíli.