Americké penzijní fondy investovaly do firem přepravujících ruský LNG

Rusko se stále více zaměřuje na prodej své klíčové exportní suroviny prostřednictvím tankerů pro zkapalněný zemní plyn. Do firem, které provozují tyto tankery, investovaly i některé americké fondy.

Americké penzijní fondy investovaly do firem přepravujících ruský LNG
Americké penzijní fondy investovaly do společností, které svými tankery vozí LNG i z ruského arktického projektu Jamal LNG; ilustrační obrázek | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Američtí důchodci a zaměstnanci veřejného sektoru, jako jsou učitelé, nepřímo pomáhají zvyšovat příjmy Ruské federace. Vyplývá to ze zprávy investigativních projektů Data Desk a Anti-Corruption Data Collective.

Americké veřejné penzijní fondy ze států Washington, New York a Kalifornie totiž zprostředkovaně investovaly do společností, které provozují tankery pro LNG, jež vozí zkapalněný plyn i z ruského arktického projektu Jamal LNG, který je největším terminálem svého druhu v Rusku.

Nicméně podle agentury Bloomberg tím neporušují žádnou západní legislativu, protože na ruský vývoz plynu ve formě LNG Spojené státy ani EU neuvalily žádné sankce. V době zvýšeného tlaku amerických orgánů na společnosti, které udržují aktivity v Rusku, to ale dokládá neprůhlednost celého globálního finančního systému, varovala americká agentura.

Fond Stonepeak se sídlem v New Yorku prostřednictvím fondu Infrastructure Fund IV investoval šest miliard dolarů do přepravních firem pro LNG. Zejména se jedná o společnost Seapeak LLC, jež provozuje flotilu zhruba devadesáti tankerů pro LNG a má sídlo na Bermudských ostrovech.

Stonepeak vstoupil do Seapeaku v lednu 2022. Tankery ve vlastnictví Seapeaku se měly podílet během tohoto roku zhruba na třetině dodávek zkapalněného plynu z Jamalu do celého světa.

„Bez těchto plavidel by Rusko nebylo schopno vyvážet LNG ze svého největšího projektu v zemi,“ zdůraznil Malte Humpert, zakladatel washingtonského think-tanku Arctic Institute. Zemní plyn vytěžený v ruské Arktidě míří většinou na asijské a evropské trhy.

Analytici trhu se zkapalněným zemním plynem ale připomínají, že většina smluv s majiteli tankerů firmy Seapeak se v tomto případě datuje až na deset let zpětně. Mezi největší odběratele LNG z Ruska patří evropské terminály ve Francii, Španělsku a Belgii. Francouzská energetická firma TotalEnergies je navíc jedním z akcionářů terminálu Jamal LNG.

Do investičního fondu Stonepeak investoval například penzijní fond Calpers, který slouží zaměstnancům ve veřejném sektoru v Kalifornii. „Domníváme se, že ruské investice představují významné riziko pro náš dlouhodobý investiční úspěch,“ nechal se slyšet manažer fondu John Myers s tím, že se všech investic, jež souvisí s firmami v Rusku, zbaví.