Obrana Ukrajiny před Ruskem se bude platit zmrazenými ruskými penězi, schválila EU

Podle plánu G7 bude celá půjčka ve výši 50 miliard dolarů splacena ze zisků z ruských státních aktiv zmrazených na Západě v reakci na moskevskou invazi na Ukrajinu.

Podle plánu G7 bude celá půjčka ve výši 50 miliard dolarů splacena ze zisků z ruských státních aktiv zmrazených na Západě v reakci na moskevskou invazi na Ukrajinu.

Celý článek
0

Saúdové varují před propadem ropy na 50 dolarů za barel. Bolelo by to Rusko nebo Irák

Saúdská Arábie varuje členy OPEC+, kteří nebudou dodržovat těžební kvóty, že cena ropy spadne na úroveň padesáti dolarů za barel. Hrozba směřuje hlavně k Iráku, Rusku a Kazachstánu.

Saúdská Arábie varuje členy OPEC+, kteří nebudou dodržovat těžební kvóty, že cena ropy spadne na úroveň padesáti dolarů za barel. Hrozba směřuje hlavně k Iráku, Rusku a Kazachstánu.

Celý článek
0

Navrhuje barvy pro Mazdu, inspiruje se i v módě. Našim autům svědčí kontrast, říká Alena Gersonde

Estetické i praktické aspekty barevného designu řeší ve své práci Alena Gersonde. Vývoj barev trvá klidně několik let, přičemž je potřeba „mířit“ tak, aby i v budoucnu byly neustále trendy, žádané a svěží.

Estetické i praktické aspekty barevného designu řeší ve své práci Alena Gersonde. Vývoj barev trvá klidně několik let, přičemž je potřeba „mířit“ tak, aby i v budoucnu byly neustále trendy, žádané a svěží.

Celý článek
0

5 prioritních oblastí pro udržitelný chod datových center

Za posledních deset let věnuje řada firem čím dál větší pozornost tématu udržitelnosti. Nejde přitom pouze o zavádění postupných kroků vedoucích ke snížení emisí. Udržitelnost je také způsob myšlení, který prostupuje celou firemní kulturou a je nově začleňován také do provozu firemních datových center.

5 prioritních oblastí pro udržitelný chod datových center
ilustrační foto Lenovo

Firmy proto hledají způsob, jak sladit rostoucí nároky na celý segment IT se zodpovědným přístupem k životnímu prostředí a udržitelnosti obecně. Následujících pět oblastí je dobrým příkladem, jak tyto dva přístupy propojit. 

1. Snížení dopadu dat na zdroje

Pro chod datových center je aktuálně využíváno zhruba jedno procento celosvětového objemu elektřiny. Přitom množství dat na světě neustále exponenciálně roste a očekává se, že do roku 2025 vznikne na světě každý den 463 exabytů dat, což logicky povede k násobnému zvýšení spotřeby elektřiny pro datová centra. 

Energetická náročnost datových center ale není omezená pouze na elektřinu. Data centra mají také například poměrně velkou spotřebu vody - necelé 2 litry na každou spotřebovanou kWh. Většina tohoto objemu je třeba pro klimatizační jednotky. Toto obrovské množství ještě více zvyšuje nároky na chod datových center. Velké firmy by spíše měly přijímat opatření, která drasticky sníží jejich spotřebu vody a energií obecně. 

V rámci zmenšování spotřeby musí firmy zvážit, jak by měla vypadat moderní správa jejich klíčové infrastruktury. Prvním krokem může být přechod od nehospodárných starších IT zařízení k infrastruktuře budované s ohledem na energetickou účinnost. Větší datová centra mohou snížit spotřebu energie až o 40 % při zachování nekompromisního výkonu díky technologii Liquid Cooling od společnosti Lenovo. Zařízení z řady Lenovo ThinkSystem, která patří mezi nejefektivnější servery
v oboru, také nabízí softwarové platformy pro řízení spotřeby energie.

2. Zaměření na cirkulární ekonomiku

Oběhové, nebo také cirkulární hospodářství se snaží snížit spotřebu materiálů a energie při výrobě produktů a následně co nejvíce zařízení využít k opětovnému použití či recyklaci. Odvětví datových center produkuje každoročně tisícovky serverů a dalších kusů hardwaru, které mají oficiálně ukončenou životnost. Aby se snížily dopady na životní prostředí, musí průmysl nastavit vysoké cíle, pokud jde o recyklaci, opětovné použití produktu nebo 100% opravu zařízení. Jednou z takových služeb je například Lenovo ARS, která má na starost obnovu a likvidaci dat.

Lenovo ve svých provozech praktikuje model ‘Design-Use-Return’, který zahrnuje celý výrobní cyklus od výroby produktů a jejich balení až po zpětný odběr zařízení a následnou obnovu jejich hodnoty. Principy udržitelnosti se vztahují i na obalový materiál, u kterého se Lenovo snaží využívat recyklované a udržitelnější materiály, jako je cukrová třtina a bambus a eliminovat plasty. Od roku 2008 Lenovo ušetřilo více než 3100 tun plastového odpadu.

3. Nastavení ambiciózních cílů

Jakmile veřejně stanovíte cíle, není možné ustoupit. Tento přístup Lenovo zvolilo před více než deseti lety a díky zavedeným opatřením se společnosti podařilo do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o 92 % oproti původně stanovenému cíli 40 %.  Nyní se zaměřili na ještě vyšší mety – cílem je snížení emisí o dalších 50 % do roku 2030

Dalším způsobem pro dosažení ambiciózních cílů je možnost zapojit se do oborově uznávaných iniciativ zaměřených na udržitelnost. Tyto iniciativy pomáhají zvednout laťku pro všechny zúčastněné firmy a povzbuzují je v plnění konkrétních závazků. 

4. Průběžné sledování pokroku

Datová centra jsou sice pilířem firemní IT infrastruktury, ale spotřeba energie stoupá každoročně o 12 %. Je tedy zásadní, aby firmy vyžadovaly nejen vyšší efektivitu napájení datových center, ale aby také pomocí nastavených metrik sledovaly například spotřebu vody, elektřiny, poměr využití obnovitelné energie a podobně. Díky správně nastaveným metrikám pak mohou nacházet další možnosti úspor energie. Lenovo vydává vlastní výroční ESG zprávu (Environmental, Societal and Governance), s jejíž pomocí mimo jiné sleduje plnění svých cílů v oblasti snižování vlivu na životní prostředí. 

5. Optimalizace dodavatelského řetězce

Efektivní správa dodavatelského řetězce zajišťuje firmám nejen kontinuitu podnikání, ale může také pomoci s energeticky efektivním plánováním logistiky a snižováním rizika plýtvání energií v důsledku neočekávaných prostojů. Rozdělením produkce mezi více lokálních zařízení mohou firmy snížit počet kroků potřebných k dodání produktu z továrny k zákazníkovi. Zároveň se tím zmírňuje dopad na životní prostředí, snižuje se spotřeba paliva a celkové náklady. 

Tento přístup k lokalizovanému zásobování využívá Lenovo v celé své globální síti. Společnost je aktivní na 180 trzích a dodává před 1 miliardu zařízení prostřednictvím více než 2000 dodavatelů po celém světě. Kontrola, kterou má Lenovo nad svým dodavatelským řetězcem, nám umožňuje uplatňovat komplexní přístup k udržitelnosti a aktivně podnikat kroky k optimalizaci provozu a snížení dopadu na životní prostředí.