Vzpomínáte na ten pocit? Sony Walkman dnes slaví 45 let

Dnes uplynulo přesně 45 let od uvedení legendárního Sony Walkmanu na trh. Tento přenosný přehrávač kazet, který spatřil světlo světa 1. července 1979, způsobil revoluci v tom, jak lidé poslouchají hudbu, a jeho vliv je patrný dodnes.

Vzpomínáte na ten pocit? Sony Walkman dnes slaví 45 let
Vzpomínáte na ten pocit? Sony Walkman slaví 45 let | foto: Shutterstock.com

Sony TPS-L2, jak znělo oficiální označení prvního Walkmanu, se prodával za 33 000 jenů (tehdy asi 150 dolarů). V dnešních cenách by to odpovídalo zhruba 650 dolarům (asi 15 000 korun). I přestože se mohl zdát drahý, tak si Walkman rychle získal obrovskou popularitu.

Klíčovým přínosem Walkmanu byla mobilita. Poprvé v historii si lidé mohli vzít svou oblíbenou hudbu kamkoli s sebou, aniž by byli závislí na rádiu nebo domácích přehrávačích. To vedlo k zásadní změně ve vztahu mezi hudbou a každodenním životem.

Walkman také významně ovlivnil design spotřební elektroniky. Sony kladla velký důraz na estetiku zařízení, což z Walkmanu učinilo módní doplněk. Toto spojení technologie a stylu se později stalo standardem v odvětví spotřební elektroniky.

foto:shutterstock.com

Zajímavostí je, že první model měl dva sluchátkové výstupy a tlačítko pro aktivaci mikrofonu, což připomíná dnešní funkci transparentního poslechu u moderních sluchátek. Tyto funkce však byly brzy odstraněny.

Přestože éra kazetových přehrávačů je dávno pryč, značka Walkman přežila přechod na CD, MiniDisc i digitální formáty. Dědictví Walkmanu je jasně viditelné v dnešních smartphonech a přenosných přehrávačích.

Akio Morita, spoluzakladatel Sony, při uvedení Walkmanu prohlásil: "Toto je produkt, který uspokojí ty mladé lidi, kteří chtějí poslouchat hudbu celý den. Vezmou si ho všude s sebou." Po 45 letech můžeme s jistotou říci, že jeho předpověď se naplnila způsobem, který si tehdy asi nikdo nedokázal představit.