Obavy z hluku tepelných čerpadel jsou přehnané: Nový výzkum přináší důkazy

Studie provedená společností Apex Acoustics na zadání organizace Nesta přinesla uklidňující zjištění ohledně hluku z tepelných čerpadel vzduch-voda v hustě obydlených oblastech. Výzkum se zaměřil na potenciální dopady hluku v přeplněných obytných zónách a zjistil, že celkový hluk z více ASHP je srovnatelný s hlukem jediného zařízení u sousedů.

Obavy z hluku tepelných čerpadel jsou přehnané: Nový výzkum přináší důkazy
Obavy z hluku tepelných čerpadel jsou přehnané: Nový výzkum přináší důkazy | foto: Shutterstock.com

Výzkumníci použili modely řadových a dvojdomků a předpokládali provoz ASHP na maximální úrovni hluku povolenou normou MCS 020, tedy 42 dB. Studie záměrně pracovala s nejhoršími možnými scénáři, včetně maximální hustoty zástavby a instalace zařízení na tvrdých površích, aby otestovala nejvyšší možné úrovně hluku.

Studie zjistila, že úroveň hluku z tepelných čerpadel vzduch-voda (ASHP) zůstává pod hranicí, při které by mohl vznikat negativní vliv na kvalitu života obyvatel. To naznačuje, že celkový dopad na veřejnost by měl být minimální, a to i v hustě obydlených oblastech.

Výzkum ukázal, že nárůst hluku se pohybuje v rozmezí 2 až 8 decibelů. Nejvyšší hodnoty byly zaznamenány v zahradách bez plotů, což zdůrazňuje význam správného umístění a případného stínění zařízení.

Zajímavým zjištěním je, že umístění tepelných čerpadel vedle plotů může významně snížit hladinu hluku, a to o 1 až 3 decibely. Toto jednoduché opatření může hrát klíčovou roli při minimalizaci hlukového znečištění v obytných zónách.

Celková hladina hluku zůstává srovnatelná s běžným nočním hlukem ve městech. To naznačuje, že ASHP by neměla výrazně narušit akustické prostředí v městských oblastech.

Je však třeba poznamenat, že studie pracovala s extrémními scénáři a reálné podmínky mohou být příznivější. Pro minimalizaci hlukového znečištění se doporučuje pečlivé plánování umístění ASHP, včetně využití plotů jako bariér.