Vítězství zelené lobby

Už to vypadalo, že revoluci v regulaci konopí utlumí senátorský odpor, avšak konopná lobby se dokázala na poslední chvíli zmobilizovat v Poslanecké sněmovně, přehlasovala senátní úpravy a vrátila se k původnímu znění poslaneckého návrhu.

Ten po letech nejistot jasně definuje pojem technické konopí a konopí pro lékařské účely a prakticky legalizuje pěstování zelených rostlin s obsahem THC. Za technické konopí se bude nově pokládat konopí s obsahem účinné látky THC do jednoho procenta. Senát navrhoval hranici 0,3 procenta. Drobný, ale důležitý rozdíl, který konopnému průmyslu dá dozajista novou dynamiku. Hlasování bylo navíc výsledkem unikátní spolupráce Pirátů a vládního hnutí ANO, ačkoli proti těmto úpravám v oblasti technického konopí bylo od začátku poměrně ostře ministerstvo zdravotnictví. To ve svém návrhu zamýšlelo jen více otevřít praxi kolem pěstování a distribuce konopí lékařského.

Výsledek je do určité míry vítězstvím mladého lobbisty Davida Snášela, někdejšího poradce Andreje Babiše, dnes zejména činorodého podnikatele, který sám patří mezi největší pěstitele technického konopí v Česku.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit