Na ten nápad přišli dva kluci ve sklepním žižkovském kanclu. Dnes zaměstnává tisíce lidí

„Chceme, aby každý měl možnost vyzkoušet si obchodování, i když nemá kapitál. Před pár lety to byl i náš případ,“ říká Otakar Šuffner z firmy FTMO.

„Chceme, aby každý měl možnost vyzkoušet si obchodování, i když nemá kapitál. Před pár lety to byl i náš případ,“ říká Otakar Šuffner z firmy FTMO.

Celý článek
0

A bude hůř. Evropské automobilky počítají s propadem zisků, lidé drahá elektroauta nechtějí

Evropští výrobci automobilů mají nejlepší časy za sebou. Počítají s tím, že s rostoucí čínskou konkurencí a slabším zájmem zákazníků o nové elektromobily budou jejich zisky podstatně nižší.

Evropští výrobci automobilů mají nejlepší časy za sebou. Počítají s tím, že s rostoucí čínskou konkurencí a slabším zájmem zákazníků o nové elektromobily budou jejich zisky podstatně nižší.

Celý článek
0

Indie oznámila bohatá ložiska ropy za sto miliard dolarů. Začne na rozdíl od Pákistánu těžit?

Nejlidnatější země světa, která přeskočila v počtu obyvatel Čínu, má značné zásoby ropy v teritoriálních vodách kolem Indického poloostrova a v Andamanském moři, které z velké části patří do indické výlučné ekonomické zóny.

Nejlidnatější země světa, která přeskočila v počtu obyvatel Čínu, má značné zásoby ropy v teritoriálních vodách kolem Indického poloostrova a v Andamanském moři, které z velké části patří do indické výlučné ekonomické zóny.

Celý článek
0

Vídeň míří k titulu digitálního hlavního města Evropy

Téměř dva miliony obyvatel a rozloha menší než Praha. V Evropské unii se Vídeň řadí mezi pět nejlidnatějších měst a stejně jako každé velkoměsto stojí před výzvou zajistit širokou škálu služeb pro své obyvatele – od správy mateřských škol přes údržbu parků a silnic až po zásobování pitnou vodou. K tomu je nezbytný silný digitální základ.

Vídeň míří k titulu digitálního hlavního města Evropy
Vídeň, ilustrační foto | Shutterstock.com

„V oblasti inteligentních měst je Vídeň považována za světového lídra,“ říká starosta Michael Ludwig. „Máme jasnou vizi, jak propojit myšlenky a nápady obyvatel s inovacemi z obchodního, technologického a výzkumného sektoru, aby vše směřovalo ke společnému cíli. Chceme, aby byla Vídeň digitálním srdcem Evropy.“

Ambice ve velkém stylu

Rámec si pro transformaci na „inteligentní město“ ve Vídni stanovili již v roce 2014. Jejím prvním krokem bylo založení jednotného IT oddělení Wien Digital, které sjednotilo několik dříve nezávislých technologických organizací. Město investovalo 40 milionů eur do rozvoje infrastruktury pro vzdělávací instituce, aby všechny školy v metropoli měly přístup k moderní optické síti a rychlé wi-fi, což je klíčové pro současné vzdělávání.

K dispozici je také městská aplikace, která obyvatelům usnadňuje zapojení se do správy města. Ať už jde o nefunkční semafor, nebo špinavou lavičku v parku, stačí jedno kliknutí a městské služby se postarají o řešení. Během prvního roku a půl existence aplikace radnice přijala téměř 30 tisíc podnětů, z nichž 97 % bylo úspěšně vyřešeno.

Velkým krokem vpřed je také digitalizace stavebního řízení, která by měla zrychlit celý proces od podání žádosti až po dokončení stavby. Součástí je i digitální 3D mapa, díky které mohou obyvatelé sledovat, kde by se mělo stavět a jaká by tam měla stát budova.

Přehled o všech uzavřených smlouvách

Každý projekt, ať už technologický, nebo modernizační, přináší i byrokratickou zátěž. Proto dalším logickým krokem byla digitalizace všech smluv, kontraktů a právních dokumentů a jejich efektivní správa.

„Jako IT oddělení podporujeme naše klienty v digitalizaci jejich procesů,“ vysvětluje Thomas Ugolini, vedoucí SAP Customer Center of Expertise města Vídně. „Díky nasazení SAP S/4HANA jsme posunuli naše vlastní procesy o krok dál,“ dodává.

Cíl byl jasný: pomocí technologické platformy SAP vytvořit jednotný repozitář a nastavit pracovní postupy, které maximálně využijí potenciál nového IT řešení. Pilotní projekt město zrealizovalo a nyní využívá SAP S/4HANA for Enterprise Contract Management a SAP Services and Support.

Díky novému systému má radnice lepší přehled o všech uzavřených smlouvách, které může sledovat od počátečních návrhů až po archivaci. Systém umožňuje i snadné monitorování stavu a plnění kontraktů.

Kvalita života

Robustní IT systém poskytuje lepší podporu například pro sledování termínů a harmonogramů, což radnici umožňuje efektivněji řídit požadavky pro audit.

Výsledkem je zvýšená produktivita ve všech oblastech. Ať už jde o nákup, provoz, nebo HR, automatizace obchodních procesů urychluje rozhodování a snižuje počet chyb. Platforma poskytuje rychlý přístup k přesným, strukturovaným a komplexním datům. Do budoucna město zvažuje i možnost automatizace tvorby smluv.

Vídeň, ilustrační foto
Shutterstock.com

S ročními příjmy přesahujícími 12 miliard eur a téměř 70 tisíci zaměstnanci je systém s jednotným repozitářem nezbytný pro efektivní správu města. Díky takovýmto detailům se Vídeň opakovaně umisťuje na špičce žebříčků měst s nejvyšší kvalitou života.

Quo vadis, Česko? 

V Česku letos proběhlo v digitalizaci veřejné správy několik změn. Tou nejzásadnější je, že se po dvou letech v novém katalogu cloud computingu podle novely zákona o informačních systémech veřejné správy objevují první služby. Lídrem mezi dodavateli IT řešení je v této oblasti softwarová společnost SAP, která má od listopadu zapsané již dvě služby – SAP S/4HANA a SAP Analytics Cloud. 

Česká ministerstva nyní mohou využívat moderní řešení od největší evropské IT firmy pro svůj ekonomický informační systém. Otevírají se jim také dveře k využití cloudových analytických, plánovacích a simulačních nástrojů a do budoucna i potenciál umělé inteligence a strojového učení.

„Se svou již druhou zapsanou službou v novém katalogu cloud computingu SAP dokazuje, že je pro něj kybernetická bezpečnost a spolehlivost systémů nedílnou součástí jeho řešení. S novými analytickými nástroji plně k dispozici se v Česku opět posouváme o kus dál k umožnění lepších služeb pro firmy i občany,“ říká Hana Součková, generální ředitelka SAP ČR.

Zápis je mimo jiné další z řady přípravných kroků největší evropské technologické společnosti v souvislosti s plánovanými požadavky evropské směrnice NIS2. V rámci svých aktivit má SAP interně vytvořený tým, který testuje dopady implementace směrnice na svá řešení a firemní procesy na globální úrovni i lokálně v Česku.

„V SAP se zabýváme vývojem řešení softwaru jako služby již řadu let a máme vyhrazené týmy nejen pro jeho vývoj a testování, ale také pro zajištění provozu v souladu s požadavky na kybernetickou bezpečnost. Cítíme zodpovědnost k organizacím v Česku, aby měly takové řešení, které jim umožní plynule se věnovat jejich aktivitám v prostředí měnících se tržních podmínek i regulací,“ říká Zdeněk Panec, vedoucí týmu pro veřejné zakázky v SAP.