Zdravotnictví v propasti. „Chce to privátní pojištění a zavřít část nemocnic,“ říká respektovaný lékař

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Dražší přístroje, sofistikovanější vyšetření a zvyšující se personální náklady. To vše povede k dalšímu tlaku na zdravotní systém, který už ale dnes mele z posledního. Podle respektovaného neurochirurga Davida Netuky je nutné, aby už politici konečně dospěli k zásadnímu řešení. „A to co nejdříve,“ zdůrazňuje lékař.

Celý článek
0

Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Že sociální sítě ovládá progresivní levice? Nesmysl, velká část influencerů je pravicová

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Většina mladých lidí nečerpá informace z tradičních médií, nýbrž od influencerů na sociálních sítích. Značnou pozornost přitom získávají konzervativně zaměření influenceři. Vyplývá to z aktuálního výzkumu, podle nějž tak byla vyvrácena domněnka, že sociální sítě nadržují progresivistům.

Celý článek
0

Umělá whisky útočí

Startup z amerického Silicon Valley s českou stopou dokáže vyrobit starou skotskou whisky za tři dny. Je dobrá – ale ani stará, ani skotská.

Umělá whisky útočí
„Tradiční způsob výroby destilátů je zastaralý, nepřesný, nepředvídatelný, neudržitelný a neefektivní,“ tvrdí majitelé Bespoken Spirits Stu Aaron (vlevo) a Martin Janousek. | Archiv

„Nevyhráli jsme jednu medaili, vyhráli jsme jich osm,“ pochlubil se Martin Janousek, když mu dorazily výsledky letošního ročníku každoroční kalifornské přehlídky tvrdého alkoholu, San Francisco World Spirit Competition. Mluvil o firmě Bespoken Spirits z Menlo Parku v nedalekém Silicon Valley. To je místo, kde lidé vymýšlejí, jak nezemřít; jak zaplatit co nejvíce za lahev pramenité vody; a vůbec jak co nejbizarněji formovat podobu lidské budoucnosti. Bespoken Spirits vyrábějí umělou whisky, rum a brandy – a vyrábějí je natolik dobře, že se tradiční výrobci musejí mít na pozoru.

Firmu založili v lednu 2018 Martin Janousek, původem český protagonista mezioborové disciplíny, jíž se říká materiálová věda, a podnikatel Stu Aaron. Podle obvyklých pravidel, vycházejících z britských zákonů, by tak ještě neměli mít k dispozici jedinou lahev whisky. Aby sladový nápoj mohl nést hrdé jméno pocházející z gaelského uisge (voda), musí zrát v dubových sudech, nejlépe v takových, v nichž dřív bydlel bourbon, nebo ještě lépe sherry, nejméně tři roky za podmínek pečlivě licencovaných.

Zastaralé a neefektivní…?

Janousek a spol. na takové hrátky se sudovým zráním nemají čas. „Tradiční způsob výroby destilátů je zastaralý, nepřesný, nepředvídatelný, neudržitelný a neefektivní,“ vypočítává Janousek, co si myslí o byznysu v hodnotě zhruba 500 miliard dolarů ročně, na nějž jeho startup hodlá zle dotírat.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit