Jenom jdu kolem. Turecký olympionik s rukou v kapse zaujal i Elona Muska

Sportovní střelba je extrémně náročná na fyzickou i psychickou koncentraci, schopnost se zklidnit a většinou se neobejde bez speciálních technických pomůcek. O to více zaujal uvolněný turecký střelec, který stříbrnou medaili získal stylem, jako by šel jen tak mimochodem kolem. Získal si tím i pozornost amerického miliardáře Elona Muska.

Jenom jdu kolem. Turecký olympionik s rukou v kapse zaujal i Elona Muska
Střelec a olympijský medailista Yusuf Dikec napsal Elonu Muskovi. A ten odpověděl. | koláž Hrot24.cz/Shutterstock.com

Turecký střelec Yusuf Dikec se stal hvězdou sociálních sítí doslova přes noc. Zaslouženě, nejenže je výborný ve své disciplíně (vzduchová pistole), ale především svým stylem střelby všem vyrazil dech. Dikec si totiž došel pro medaili tak, jakoby šlo o běžnou činnost, třeba obyčejný nákup. V tričku, s jednou rukou v kapse, uvolněným postojem a běžnými dioptrickými brýlemi, dokonce odmítl i standardní protihluková sluchátka.

V podání tureckého reprezentanta vypadá střelba jako snadná disciplína.

Způsob jeho střelby a celkový klidný, až nezúčastněný projev začaly okamžitě žít dalším životem na sociálních sítích. Vzniklo bezpočet koláží, které jeho spostoj zasazují do různých situací. V jedné třeba Dikec nahradil titulní postavu populární počítačové střílečky Red Dead Redeption 2.

„Turecko poslalo 51letého chlápka bez specializovaných brýlí, krytů očí nebo ochrany sluchu a získalo stříbrnou medaili," napsal například jeden uživatel sociální sítě X. Počet jeho zobrazení již po pár dnech překročil sto milionů.

Na jednom z parodických obrázků se Turek stal hlavním hrdinou počítačové hry Red Dead Redeption 2.
Reddit

Zaslouží se dodat, že samotný střelec si svou slávu extrémně užívá. Parodické obrázky sám nadšeně sdílí na svých sociálních sítích, svůj proslavený postoj aktivně opakuje v různých situacích, kde si jej lidé fotí. Přistoupil k tomu podobně jako proslulá Hawk Tuah Girl, u níž se stalo virální krátké interview a teď je hvězdou reklam, dokonce i vlastních vystoupení. Podobně střelec Dikec nyní poskytuje jeden rozhovor za druhým. A byť se na nich často oprávněně pyšní stříbrnou medailí, všechny televize si přejí vidět jeho „jen jdu kolem“ postoj ve svém vysílání.

Pravděpodobně jen tak z legrace se Turek v jednom z příspěvků na síti X obrátil na jejího majitele, vizionáře a miliardáře Elona Muska. „Ahoj Elone, myslíš, že roboti v budoucnu mohou vyhrát medaile na olympiádě s rukama v kapsách? Co takhle o tom diskutovat v Istanbulu, hlavním městě kultury, které spojuje kontinenty?“ napsal Dikec a samozřejmě přiložil screenshot svého postoje z televize s logem stanice Eurosport.

Jaké překvapení, když Musk odpověděl. „Roboti se pokaždé trefí do středu terče. Těším se na návštěvu Istanbulu. Je to jedno z nejlepších měst světa," napsal majitel X. I tato krátká komunikace ještě více zvýšila dosah tureckého střelce, kterého si nyní v jeho zemi považují jako hvězdu první velikosti.

A jak sdělili členové jeho olympijského doprovodného týmu, je to prý zasloužené. Olympiády se Dikec zúčastnil již čtyřikrát (v letech 2008, 2012, 2016 a 2021) a stále si této sportovní události velmi váží. A i přes stříbrnou medaili z Paříže zůstává skromným „chlápkem,“ co prý nezkazí žádnou legraci a stojí nohama pevně na zemi.