Hrotcast: Bude máslo za stovku? A proč doženeme Německo nejdřív za 50 let?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Česko nemůže závratně růst, když Německo ekonomicky neprospívá, říká známý ekonom Lukáš Kovanda v novém Hrotcastu. A jak je to se závislostí či nezávislostí na ruském plynu?

Celý článek
0

Kadmium a olovo v čokoládách Lindt? Švýcarský výrobce má v USA víc problémů

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt čelí v USA žalobě, která zpochybňuje jeho tvrzení o prémiové kvalitě a bezpečnosti výrobků. Spor vyvolaly výsledky studie, jež odhalila přítomnost těžkých kovů v některých hořkých čokoládách značky.

Celý článek
0

Tykačova skupina Sev.en GI koupila dvě ocelárny Celsa v Británii a Skandinávii

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Český miliardář podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Ocelářství jeho skupina vnímá jako klíčový obor pro svůj další růst.

Celý článek
0

Teplé září pomohlo. Dobrý ročník, vyhlížejí sklizeň révy akademici

Evropa hlásí pokles výnosu, čeští vinaři chválí globální oteplování.

Teplé září pomohlo. Dobrý ročník, vyhlížejí sklizeň révy akademici
ilustrační foto | Profimedia.cz

Jedno ze čtyř nejteplejších září v historii měření pomohlo vinné révě v Česku. Dohnala zpoždění ze začátku roku, a vinaři se tak mohou těšit na jeden z nejlepších ročníků za poslední roky. Víno 2021 bude ale přesto něčím specifické. Bude mít vyšší obsah kyselin, jak čtou z prvních měření vědci z brněnské Mendelovy univerzity.

Podle dat evropské služby Copernicus bylo letošní září jedním ze čtyř celosvětově nejteplejších v historii. Stejně jako září 2020, 2019 a 2016. Co je ovšem pro budoucí přežití lidstva varováním, může krátkodobě těšit tuzemské vinaře. „Ročník ukazuje velmi dobrou kvalitu bílých i modrých odrůd,“ komentuje Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zemědělské fakulty Mendelovy univerzity. Zářijové teploty mezi 20 a 25 °C představovaly podle něj zcela optimální podmínky pro tvorbu cukrů v bobulích.

Vědci ale také naměřili vyšší obsah kyselin, kterými bude letošní ročník specifický. „Chladné noci na začátku září výrazněji omezovaly pokles kyseliny jablečné, a proto byl při prvních rozborech stanovován vyšší obsah, který je pro toto období zrání méně typický,“ říká Pavel Pavloušek. Tvrzení ale neplatí paušálně, obsah kyselin se může lišit podle stanovišť, kde réva roste.

V tuto dobu se proto sklízejí odrůdy jako Rulandské bílé, Chardonnay, Tramín nebo Pálava. Z modrých odrůd potom Rulandské modré a Zweigeltrebe.

Zprávy z ostatních zemí Evropy naznačují, že sucha a mrazy z počátku roku ovlivnily výnos. Na největší trojku, Španělsko, Itálii a Portugalsko, letos proto připadne asi osmnáctiprocentní pokles produkce ve srovnání s loňským rokem. Jen Španělsko by letos mělo vyrobit 39,5 milionu hektolitrů vína, to je o sedm milionů méně než loni. Cena by proto měla jít nahoru, podepíše se na tom i fakt, že USA zrušily vysoká cla na dovoz vína z Evropy.