Telekomunikační firmy skrývají bohatství pod zemí: staré měděné kabely

Přechod telekomunikačních firem na optická vlákna má i jeden vedlejší, příjemný efekt – v zemi nyní leží miliardové bohatství ve formě starých měděných kabelů. Cena mědi totiž roste, protože je nezbytná pro rozšiřování elektromobility, decentralizované energetiky i datových center.

Telekomunikační firmy skrývají bohatství pod zemí: staré měděné kabely
Recyklace starých kabelů s mědí je výnosným byznysem | foto Shutterstock.com

Velké mezinárodní telekomunikační společnosti, jako je americká AT&T, britská BT Group, nebo francouzská Orange SA, ale samozřejmě i řada dalších, mají pod zemí bohatství v řádu jednotek miliard dolarů. Jedná se o staré nepoužívané měděné kabely.

Britská společnost TXO, která pro telekomunikační společnosti dodává náhradní díly a poskytuje inženýrské služby, spočítala, že se v příštích deseti letech může takto recyklovat 800 tisíc tun mědi, která má v dnešních cenách hodnotu přesahující sedm miliard dolarů (160 miliard korun). „Je to materiál, který je pro firmy už zbytečný,“ vysvětlil David Evans z TXO.

Společnost už spolupracuje s britským operátorem BT na recyklaci žádaného kovu, zájem projevily i další velké firmy ze sektoru telekomunikací z celého světa. „Jedná se o obrovskou komerční příležitost,“ dodal Evans.

Analytická služba BloombergNEF odhadla, že roční poptávka po mědi do roku 2040 poroste o více než padesát procent. Těžba je přitom stále nákladnější a obtížnější. Vybudování nového dolu včetně průzkumu zabere podle komoditních analytiků až patnáct let. I proto cena načervenalého kovu, který dobře vede elektřinu, stoupá.

Od začátku roku cena mědi poskočila o 25 procent, mezi hlavními kovy zdražilo více jen stříbro, o třicet procent. Od období před pandemií covidu-19 měď zdražila už o padesát procent.

Vývoj ceny mědi (v dolarech za libru)
Zdroj: Tradingeconomics.com

Největší poskytovatel pevných telefonních linek ve Spojených státech AT&T už oznámil, že je pro firmu téma recyklace mědi zajímavým obchodním modelem. V minulých třech letech americká společnost „vytěžila“ ze starých kabelů 14 tisíc tun kovu a očekává, že recyklace bude v následujících letech růst.

„Výrazně budeme recyklaci navyšovat v souvislosti s tím, jak cena mědi na trzích roste,“ vysvětlila viceprezidentka společnosti AT&T Susan Johnsonová. Firma spolupracuje s recyklačními linkami po celém území Států.

V případě britské BT její dceřiná firma Openreach, jež provozuje síťovou infrastrukturu, odhadla, že dokáže zrecyklovat až 200 tisíc tun mědi do konce dekády. „Recyklace měděných kabelů generuje čistý příjem, a to i po nákladech na jejich zpracování," uvedl mluvčí Openreach.

Mezinárodní asociace mědi tvrdí, že v letech 2009 až 2019 pocházelo z recyklace až třicet procent světové poptávky po mědi. Dá se očekávat, že s vyšší cenou kujného kovu bude tento podíl růst.