Tak to smotni! Policejní šikana přesune lidi na pololegální CzechTeky

Letošní festivalové léto se pomalu blíží ke konci a kromě povedených akcí máme za sebou i první skandál, a to na festivalu Let It Roll, cílícím na milovníky elektronické hudby

Tak to smotni! Policejní šikana přesune lidi na pololegální CzechTeky
ilustrační foto | Let It Roll

Jen stručně připomeňme, co se v Milovicích událo. Místo přivítání čekaly na fanoušky u vstupu desítky policistů a celníků, kteří u „podezřelých“ prováděli extrémně důkladné osobní kontroly, jimž k dokonalosti chyběla snad už jen prohlídka tělních dutin. Kromě toho pak muži v uniformách i v civilu znepříjemňovali návštěvníkům festival v celém jeho průběhu.

Naprosto neadekvátní zátah dobře ilustroval absurditu české legislativy u různých druhů drog. Zatímco na rockových či metalových festivalech se fanoušci mohou bez stresu intoxikovat do bezvědomí klidně absintem, na žánrových akcích, nedílně spjatých s konzumací marihuany nebo tanečních drog, musejí být neustále ve střehu, aby je nesbalil policejní provokatér, případně psovod slídící po závanu marihuanového kouře s nejlepším přítelem člověka po boku.

Obhajoba policejní přísnosti nebezpečností drog je vysloveně absurdní. Důsledky letní zábavy jsou u alkoholu i lehkých drog stejné: jedno- či dvoudenní bolehlav. Jistě, například Let It Roll má ve své historii i smutné okamžiky, jako utonutí dvou návštěvníků, jimž omamné látky dodaly přehnané sebevědomí ohledně vlastních plaveckých schopností.

Podobná neštěstí ale pamatují i návštěvníci akcí, kde je vládcem alkohol. Pokud si někdo myslí, že manévry podobné těm v Milovicích někoho odradí od konzumace drog, je vskutku naivní. Policistům se možná podaří hrubě poškodit věhlasný festival, jako se jim to už povedlo u jiné akce – Hip Hop Kempu.

Fanoušci elektronické hudby se ale svého hobby nevzdají, jen se přesunou na pololegální akce typu CzechTeku.