Rodinná sýrárna Horní Dvorce vznikla díky snu dvou studentů o životě a byznysu na venkově. Se svými ovčími sýry prorazila i do velkých řetězců
Každý letní víkend se statek Horní Dvorce promění ze sýrárny na lokální kulturní centrum, kam se sjedou lidé z okolí, aby si u piva a hudby odpočinuli po náročném pracovním týdnu. Jeho majitelé, manželé Duboví, se rozhodli zpestřit si kulturou podnikání v živočišné výrobě. Kvůli pořádání koncertů přestavěli někdejší stodolu na svérázný koncertní sál, kde se pod pódiem spokojeně pasou poníci a berani.
Také první srpnový pátek po poledni probíhají na dvoře statku horečné přípravy na příchod prvních hostů. Spolumajitel farmy Radek Dubový montuje pípy u stánků s pivem: kromě koncertu Laury a jejích tygrů je dnes na programu také festival minipivovarů. „Taky jste mi mohli říct, že to teče,“ dívá se na nás trochu vyčítavým pohledem, když ho včas neupozorníme, že z jedné z píp uvolněnou hadičkou uniká pivo proudem přímo na zem.
O chvíli později se už ale směje: „Je to napínavý, jestli to stihneme, co?“ Nakonec je na prosluněném dvoře statku, který z jedné strany ohraničuje Rocková stodola, z další budova sýrárny s ovčínem pro berany a z třetí obytná budova s hospůdkou a farmářskou prodejnou, krátce po třetí všechno připraveno. Začínají se trousit první hosté, většinou rodiny s dětmi. Vítá je sám statkář, teď už v pracovním, včetně stylového koženého klobouku na hlavě.
Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot